Вашке – како се најбоље и најбезболније решити напасти

Међу децом у вртићима и школама вашке су проблем с којим се родитељи често сусрећу. Епидемија која се јавља сваке године поново је завладала. И док једни родитељи трагају за препаратима против ваши, други проблем решавају у салонима који су специјализовани за њихово требљење. Истраживали смо колико могу бити опасне ако се не истребе на време и да ли могу изазвати неке озбиљније компликације ако се не третирају по упутствима лекара.

Готово да нема родитеља који се бар једном није сусрео са овим проблемом. У намери да што пре истребе ваши детету, често се одлучују да сами купе производ у апотеци, али пример наше саговорнице сведочи да је при употреби најважнији опрез.

„Превише дуго сам држала шампон мислећи да ћу тиме засигурно убити вашке које наравно треба да извадим, међутим детету сам спржила кожу главе и направила сам такав проблем да сада има дерматитис и свака три месеца морам да јој мажем кортико-препарате“, наводи један родитељ.

Лекари немају дилему – ти производи могу да помогну али, кажу, уз консултације стручњака и строго придржавање упутства.

„Уколико је прописано у упутству да се држи десет минута, онда се тако треба понашати. Добро би било да се то испере и да се очешља косица да би се свака гњида исчистила. Препарат има дозволу да је прошао сертификат Батута и не сме да садржи инсектициде. Поступак се понавља након недељу дана и за тај период не би требало дете да борави у колективу“, објашњава др педијатар, др Анета Јовановић.

Неки родитељи проблем решавају у салонима који су специјализовани за требљење ваши. Њих је све више, а и посла. Цена третмана – од хиљаду до шест хиљада динара.

„На дневном нивоу ми имамо неких седам-осам позива односно третмана које радимо, али то није правило и то варира из месеца у месец, чак из седмице у седмицу. Користимо специјалне чешљеве као и шампоне. Чешљеви су метални, додатно се чисте у стерилизатору, сам третман траје до 45 мин, састоји се од шампонирања, тј хемијског третмана онда иде обичан шампон и чешљање влажне косе“, истиче Александра Продановић из специјализованог салона за уклањање вашки.

Тачне евиденције колико је оних који заразу имају се не воде, кажу у Градском заводу за јавно здравље. Уколико нека установа пријави већи број заражених прецизирају процедуру.

„Ми можемо да на територији Београда региструјемо од једне до три епидемије болести паразитске и углавном у предшколским установама. Када нам неко пријави повећан број облевања од вашки главе укључује се патронажа надлежног дома здравља на територији те установе где се налази тај колектив, а некада и ми излазимо на терен у сарадњи са кожним докторима“, каже др Славица Марис из Градског завода за јавно здравље Београда.

Лекари саветују родитеље – оперите све плишане играчке, постељину коју дете и сви укућани користе, пешкире, капе. Постоје и гумице за косу на бази лаванде, која спречава да се паразити намноже. Када приметите да дете има вашке, не стидите се да пријавите школи или вртићу.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво