Мушкарци који користе вијагру можда смањују шансу да оболе од Алцхајмерове болести

Они који користе лекове за еректилну дисфункцију, попут вијагре, можда смањују шансу да оболе од Алцхајмерове болести, наводи се у новој студији.

У истраживању које је обухватило више од 260.000 мушкараца, они који су пили лекове за еректилну дисфункцију имали су 18 одсто мање шанси да оболе од неког стања које узрокује деменцију.

Међутим, стручњаци истичу да је потребно још проучавања.

Протеклих година у фази тестирања је више лекова који показују велики потенцијал да успоре развој болести. Они функционишу тако што нападају бета амилоид који се накупља у мозгу оболелих од Алхцајмерове болести.

Научници, ипак, настављају да испитују постојеће лекове који би могли да спрече или одложе развој болести.

Лекови, попут вијагре, првобитно су развијени како би се третирао висок притисак и ангина. Оно што се испоставило да механизам њиховог деловања такође позитивно утиче на памћење.

Познато је да утичу на активност можданих ћелија, а истраживања на животињама сугеришу да би могли да имају заштитни ефекат на мозак.

Нова студија, објављена у часопису Неуролоџи (Neurology), научника са Универзитетског колеџа у Лондону проучавала је лекарске извештаје хиљада мушкараца са еректилном дисфункцијом и упоређивала стање оних који су пили лекове и оних који нису.

Током периода од пет година, пронашли су 8,1 случај Алцхајмерове болести на 10.000 година живота учесника (person years) истраживања који су пили неки лек за еректилну дисфункцију. Са друге стране, код оних који нису утврдили су 9,7 случајева.

Мушкарци којима су доктори преписали највише рецепата имали су најмање шансе да развију Алцхајмерову болест, што указује да регуларна употреба ових лекова има значајнији ефекат на болест.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво