Читај ми!

Не очајавајте ако вас мучи затвор – некада ће помоћи и само вода и кисели купус

Затвор је један од најчешће пријављених здравствених проблема, који погађа око 16 процената одраслих у САД и једну од три одрасле особе старије од 60 година, према Националном институту за здравље. Иако су бројни лекови без рецепта доступни за брзо лечење овог стања, не сматра се да су сви безбедни. Уместо тога, постоје и природни лаксативи који могу да делују подједнако добро.

Не очајавајте ако вас мучи затвор – некада ће помоћи и само вода и кисели купус Не очајавајте ако вас мучи затвор – некада ће помоћи и само вода и кисели купус

Природни лаксативи, у виду одређене хране, пића и биља, користе се у „велнес” сврхе за ублажавање опстипације више од 2.000 година. Људи су одувек знали да је пражњење црева неопходно за добро здравље, али у данашњем друштву које се брзо развија, лоша исхрана, стрес или честа путовања могу нам стати на пут и угрозити нам добро варење.

Данас на тржишту постоји на десетине различитих лаксатива који помажу онима који често пате од затвора – од биљних чајева и тинктура за детоксикацију до пилула и клистира. Технички, постоји неколико врста лаксатива који делују на различите начине, укључујући стимулансе, физиолошке и осмотске производе, средства за повећање запремине...

Међутим, природни лаксативи (као што је обична вода) ће често „обавити посао“, без многих непријатних нуспојава које могу изазвати лаксативи који се набављају без рецепта.

Иначе, наша тела имају невероватну природну способност да се сама чисте и детоксикују – само треба да обезбедимо исправне хранљиве материје и хидратантне течности.

Краткотрајна или хронична опстипација може се појавити из много различитих разлога, укључујући и ситуације када једете храну којој недостају нерастворљива и растворљива влакна, када сте дехидрирани, под стресом, патите од недостатка сна...

Шта се сматра „нормалним“ када је у питању столица и пражњење црева? Већина стручњака се слаже да је важно ићи у тоалет најмање три или више пута недељно, али број пражњења црева који неко треба да има сваког дана/недеље варира од особе до особе, тако да не постоји један конкретан број који сматра се потпуно „нормалним“ и здравим.

Суштина је да ако тренутно не испуњавате тај минимум од бар три пута седмично прво треба промените своју исхрану и начин живота (на пример, да једете више влакана, вежбате и смањите стрес) што је кључно за дугорочно решавање проблема.

Најбољи природни лаксативи

Већина намирница које подстичу редовно пражњење црева не делује одмах – већ вам помаже да дугорочно будете „редовни са столицама“. Ево најбољих природних лаксатива за улазак у вашу дневну, или барем недељну, исхрану:

Влакна – већина одраслих, а и деце, могу себи приуштити да једу више влакана. Иако само повећање уноса хране богате влакнима можда неће решити све случајеве затвора, то је дефинитивно један од првих корака који треба предузети.

У ствари, мета-анализа објављена у World Journal of Gastroenterology наводи каозакључак: „Унос дијеталних влакана очигледно може повећати учесталост столице код пацијената са опстипацијом. Потрудите се да дневно уносите између 25-40 грама влакана.

Одраслим мушкарцима потребна је већа количина од жена и особа са релативно мањом телесном тежином.

Влакна можете да добијете из природних извора (непрерађена, сирова храна) кад год је то могуће, за разлику од вештачких влакана која се налазе у прерађеним плочицама, шејковима итд.

Воће и поврће богато влакнима укључује: авокадо, крушке, грашак, прокељ...

Вода – предности воде за пиће су одавно свима познате, али се често занемарују. Вашим бубрезима и јетри је потребна вода да чисти крв, производи урин и да помаже телу да се ослободи токсина.

Када пијете воду, мање је вероватно да ћете се борити са затвором и дијарејом, који се у неким случајевима могу погоршати дехидрацијом.

Повећајте унос воде како бисте „покренули ствари“. Институт за медицину САД препоручује између девет и 13 мањих чаша дневно за одрасле.

Пробиотичка храна – пробиотици су „добре бактерије“ у вашим цревима које су у стању да уравнотеже различите врсте „лоших бактерија“. Помажу у стварању здравог окружења у „микрофлори" ваших црева и могу вам помоћи да се ослободите проблема са варењем, укључујући затвор или дијареју.

Пробиотичка храна укључује кефир, кисели купус, пробиотички јогурт.

Поведите рачуна јер неки млечни производи (нарочито ако неко има симптоме нетолеранције на лактозу), могу изазвати упалу и допринети дигестивној дисфункцији.

Алое вера – сок од алоје вере, један је од најстаријих и добро истражених природних лаксатива који постоје.

Понекад названа „алое латекс", ова супстанца је препуна ензима, витамина, минерала и електролита који помажу у омекшавању столице и помажу цревима. На пример, антрахинони су врста једињења присутног у алоји која делује као лаксатив повећавајући садржај воде у цревима, стимулишући лучење слузи и природно повећавајући цревну перисталтику (контракције које разграђују храну).

Алое вера латекс такође има антиинфламаторне компоненте које смањују отоке, надутост и побољшавају функцију органа за варење, олакшавајући пражњење црева.

Чиа семенке – једна од предности чиа семена је његова способност да апсорбује воду у гастроинтестиналном тракту и, стога, делују као природни лаксатив.

Чиа семенке пружају 10 грама влакана по порцији од око 30 грама. Комбинују се са течношћу и формирају желатинозну супстанцу која се лако креће кроз ваша црева.

Као одличан начин да повећате количину влакана у вашој исхрани, чиа семенке набубре и шире се у дигестивном тракту, упијајући течност. Најбољи су за затвор када такође повећате унос течности, помажући им да се лакше крећу кроз црева.

Лиснато зелено поврће – не само да је одличан извор влакана, лиснато поврће попут спанаћа и кеља такође пружа пуно магнезијума. Магнезијум је електролит који има природну способност да безбедно омекшава столицу.

Без довољно магнезијума, столици је тешко да се креће кроз ваш систем, посебно зато што је магнезијум природни релаксатор мишића, што може помоћи у заустављању грчева у стомаку. Ако приметите да повећање количине хране богате магнезијумом доводи до тога да ваша столица постаје воденаста, можете да прилагодите унос док не буде удобан и да се врати у нормалу.

Кокосова вода – добра је за наш организам из много разлога – не само да има одличан укус као алтернатива обичној води или слатким напицима, већ помаже и у одржавању здравих нивоа електролита, спречавању дехидрације и чишћењу уринарног тракта.

Вековима се кокосова вода користи за природно повећање хидратације због високог садржаја електролита, посебно калијума. Пошто је одличног укуса, један је од најбољих природних лаксатива за децу и природни напитак богат електролитима.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије