Читај ми!

Кардиолошки превентивни прегледи важни и за откривање дијабетеса

Новембар месец посвећен је борби против дијабетеса и будући да је једна од најчешћих компликација шећерне болести срчана слабост, данас и сутра од 8 до 16 часова у 170 различитих здравствених установа у целој Србији организовани су кардиолошки прегледи уз које ће се радити и мерење нивоа глукозе, холестерола и триглицерида.

Свака 10. одрасла особа у свету живи са дијабетесом, а процењује се да ће број оболелих у наредним годинама расти, упозорења су која стижу у месецу у којем се обележава Дан борбе против шећерне болести. С дијабетесом у Србији живи око 770.000 људи.

Новембар месец посвећен је борби против дијабетеса и будући да је једна од најчешћих компликација шећерне болести срчана слабост, данас и сутра од 8 до 16 часова у 170 различитих здравствених установа у целој Србији организовани су кардиолошки прегледи уз које ће се радити и мерење нивоа глукозе, холестерола и триглицерида.

Професорка Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање наглашава да оболели од дијабетеса неретко умиру од инфаркта срца, па је ово прва компликација којој су посвећени превентивни прегледи.

Током новембра радићемо и мерење тромесечног нивоа шећера HbA1c у свим здравственим установама, викендом, у оквиру превентивних прегледа. Такође, биће посвећени свим осталим компликацијама дијабетеса. Поред кардиолошких, јављају се инсуфицијенција бубрега, дакле слабост бубрега, промене на крвним судовима, офталмолошки прегледи због губитка вида. Тако да ћемо у том смислу радити и ултразвук крвних судова, офталмолошке прегледе и све прегледе везане за бубрежну слабост“, навела је др Радојевић Шкодрић.

Према њеним речима, значај превентивних прегледа је изузетно велики јер и код нас и у свету је 40 одсто оних који немају откривен дијабетес.

Други проблем је што расте број оболелих од дијабетеса и то поприма већ облик пандемије. Следећи проблем јесте што се граница помера ка млађима, тако да све више деце и адолесцената има проблем са дијабетесом“, објаснила је др Радојевић Шкодрић и додала да се интензивно ради на увођењу скрининга на дијабетес типа 2 у свим домовима здравља.

Када се шећерна болест открије, да би се болест држала под контролом, важне су трачице за мерење шећера, разне игле, урин траке, лекови, сензори, пумпе.

Нови правилник, који је јуче ступио на снагу, о трошку Фонда за здравствено осигурање може се добити више трачица и других ствари.

„Повећан број трака за оне који су на до четири дозе инсулина, са 200 на 400, дакле дупло је повећан број, а они који су на четири и више доза са 1.200 и 1.800. Новина је и то да сада они који су на оралној терапији, а који до сада нису имали право на траке, сада имају право на 100 трака годишње“, истакла је др Радојевић Шкодрић.

Сензори за дијабетичаре уведени су још 2020. о трошку државе. Право на сензоре имају деца до 18. године који имају нестабилан тип дијабетеса и сви пацијенти оболели од дијабетеса који су на инсулинским пумпама.

О трошку државе уводимо све сензоре који су регистровани како је по закону. До прошле године био је један тип, од прошле године то су четири типа сензора од три различита произвођача“, навела је гошћа Дневника.

Према њеним речима, постоје Либре сензори које највише траже оболели од дијабетеса.

„Зато што су конформни, врло мали су, не захтевају толику калибрацију, трају најдуже и оно што је јако важно за децу јесте да су они повезани телефонском апликацијом тако да родитељи могу да прате. Из тог разлога смо разговарали са представницима Либре. До сада нису уопште били заинтересовани, не само на нашем тржишту, њих нема ни у земљама региона“, каже др Радојевић Шкодрић додајући да се ситуација промнила и да је за следећу недељу планиран још један сусрет и да ће се тада знати када ће ови сензори бити доступни.

Инсулинске пумпе новијих генерација су такође доступне о трошку Фонда.

Инсулинска пумпа – вештачки панкреас регистрована је прошле године и тренутно се раде анализе.

Када су у питању иновативни лекови, прошле године на листе су стављена четири најсавременија лека, два за оралну употребу и два инсулинска.

Најсавременији лекови за оралну употребу користе се само једанпут дневно, а инјекциони чак једанпут недељно. То је заиста битно за дијабетичаре који су цео живот на тој терапији“, објашњава директорка Републичког фонда за здравствено осигурање.

Нова листа лекова излази до краја године. На њој ће, како каже др Радојевић Шкодрић биће лекови, no budget лекови, све терапијске алтернативе и иновативни лекови.

понедељак, 03. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије