Читај ми!

Анестезиолози – кључни у лечењу а увек дефицитарни

Колики је значај лекара за анестезију и реанимацију у лечењу и животно угрожених пацијената, највише смо схватили у најтежим данима борбе против коронавируса. Међутим, на Светски дан анестезије и реанимације и даље иста питања: Зашто је професија анестезиолога једно од најдефицитарнијих занимања?

Анестезија етером је први пут примењена 16. октобра 1846. године, и то је уз проналазак пеницилина, вакцине, стетоскопа, једно је од најважнијих медицинских открића која су променила свет.

Трудимо се да искористимо 16. октобар као Дан анестезије да истакнемо значај анестезиолога и проблеме који из године у годину се мењају. Овогодишња тема је лечење пацијената оболелих од рака, али је већ дугорочни проблем са којим се сусрећемо мањак анестезиолога“, каже председник Удружења анестезиолога Србије и директор Клинике за анестезију УКЦ Ниш Радмило Јанковић.

Према његовим речима, та ситуација није специфична само за Србију, већ за читав свет.

Тешка и исцрпљујућа специјализација и јако одговоран посао. Често сте суочени са тешким људским судбинама, смртних исходима и морате бити јако пажљиви током вођења анестезије, а и модерна анестезиологија није само успављивање пацијента“, објашњава Јанковић.

У Србији ради око хиљаду анестезиолога.

Експанзија приватне здравствене праксе, а и захтеви за присуство анестезиолога не само у операционој сали већ и за низ других захвата и процедура – довели су до огромне потребе за анестезиолозима“, навео је председник Удружења анестезиолога Србије.

Да би се попунио недостатак, било би потребно још најмање 100 младих анестезиолога.

понедељак, 10. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије