Велики успех Института Дедиње – дан са само минимално инвазивним кардиохируршким процедурама

Велики дан за нашу кардиохирургију. У Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње" урађено је десет минимално инвазивних кардиохируршких процедура. У сусрет 45. годишњици Института, саопштавају и да су ове године већ урадили близу 2.000 операција на отвореном срцу и да су листе чекања све краће.

У пет операционих сала Института "Дедиње 2" оперисано је десеторо пацијената. У једној од сала и интервенција по којој су лидери у региону и свету.

„Ово се не може урадити без анестезиолога, перфузера, анестетичара... Ово је тимски рад, као што видите доста људи је у операционој сали, сви ми дишемо данас као једно“, наглашава доц. др Слободан Мићић, управник Клинике за кардиохирургију Института "Дедиње".

„Радимо минимално инвазивну ендоскопску хирургију митралне валвуле, једну реконструкцију. Наочаре које имам на себи су за три-де вид. Имате заиста осећај тродимензионалног простора када хватате све те инструменте, игле и фина ткива срчаног залиска у једном релативно дубоком простору који се налази на 30 сантиметара од ивице грудног коша пошто је човек доста крупан“, објашњава проф. др Иван Стојановић, начелник Центра Института "Дедиње" за минимално инвазивну кардихирургију.

Минимално инвазивну кардиохирургију су увели пре десет година. Кажу, требало је времена да сазру, јер је кривуља учења у тој области веома комплексна и дуга.

„Данас нам се остварује сан, да цео оперативни програм буде минимално инвазиван. Ми ћемо данас оперисати и коронарне пацијенте и пацијенте са урођеним срчаним манама и урадићемо реконструктивне хирургије на митралном залиску, као и замену аортног залиска“, наводи др Слободан Мићић.

„Минимално инвазивна хирургија је минимално инвазивна за хирурга, али у суштини максимално инвазивна за анестезиолога и носи одређене специфичности везано како за преоперативну припрему болесника, тако и за увођење у анестезију, одржавање анестезије“, истакла је доц. др Драгана Унић Стојановић, управница Клинике за анестезију и интензивно лечење Института "Дедиње".

Најстарији пацијент који је био на програму има близу 80 година, најмлађи мало више од тридесет.

„Никада се у историји српске кардиохирургије није десио овакав оперативни програм. Ја ћу вас подсетити на европски рекорд: по броју урађених операција у Европи 2.600, европски рекорд у броју операција на отвореном срцу у једном дану 25“, рекао је проф. др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње".

Надали су се да ће јубилеј обележити и оживљавањем програма трансплантације срца, који су први некада и спроводили. Иако ноћас није урађена и та процедура, за њу су спремни.

„Тим од 22 лекара и сестре био је у Будимпешти где су тренирали и учили трансплантацију срца“, каже др Саша Боровић, кардиохирург Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње".

„Одлично сарађујемо већ дуго, али овде није реч само о учењу и размени знања него и о пријатељству, а све за добробит пацијената“, нагласио је проф. др Иштван Хартијански, председник Удружења кардиохирурга и Удружења за трансплантацију срца Мађарске.

А пацијенти који су данас оперисани, већ за неколико дана требало би да буду на кућном опоравку.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије