Читај ми!

Дијета која чува планету

Исхрана заснована на намирницама чијом производњом се не угрожава планета може помоћи да се смањи ризик од смртности од рака, кардиоваскуларних и других хроничних болести за 25 одсто, кажу истраживачи.

Дијета која чува планету Дијета која чува планету

Стручњаци америчког Универзитета Харвард, посматрајући податке о навикама у исхрани 100.000 људи прикупљене током три деценије, открили да су они који су уносили више биљне хране, као што су интегралне житарице, воће, поврће и орашасти плодови, имали мањи ризик од смрти у поређењу са онима који су јели мање еколошки прихватљиве оброке.

На основу налаза, представљених на конгресу "Nutrition 2023", годишњем састанку Америчког друштва за исхрану у Бостону, у Масачусетсу, истраживачи су развили нови план исхране који истовремено има позитивне ефекте на здравље људи, као и на животну средину.

Планетарни индекс здраве исхране (Planetary Health Diet Index – PHDI), разматра постојеће доказе утицаја одређених планова исхране на здравље људи и на планету.

Индекс узима у обзир ризик од хроничних болести као што су болести срца, рак црева, дијабетес и мождани удар, као и утицаје на животну средину као што су употреба воде, коришћење земљишта, загађење и емисије гасова стаклене баште.

Тим научника истиче да се њихов рад заснива на постојећим истраживањима која показују да је биљна храна здравија и мање штетна за планету од црвеног и прерађеног меса.

Истраживачи се надају да ће ова информација помоћи надлежним телима за бригу о јавном здрављу у развијању стратегије за побољшање јавног здравља, а истовремено допринети борби против климатских промена.

Лин Буи, докторандкиња на Одсеку за исхрану Школе јавног здравља Универзитета Харвард, рекла је да је предложен нови план исхране који укључује најбоље тренутне научне доказе о утицају хране на здравље и животну средину.

Резултати су потврдили нашу хипотезу да је виши планетарни индекс здраве исхране повезан са мањим ризиком од смртности“, истакла је Лин Буи.

Након што су развили алат за израчунавање индекса, истраживачи су га користили да одреде и анализирају резултате више од 100.000 људи у САД, прикупљане од 1986. до 2018. године. Више од 47.000 особа умрло је током периода праћења, дугог више од 30 година.

Тим је открио да су виши индекси PHDI доведени у везу са 15 одсто мањим ризиком од смртности од рака или срчаних болести, 20 одсто мањим ризиком од смртног исхода од неуродегенеративних болести и 50 одсто мањим ризиком од смрти од респираторних болести.

Лин Буи је нагласила да ће поменути индекс можда морати да се прилагоди различитим земљама, у зависности од њихове културе или религије.

Такође, Буијева је упозорила да би код оних са специфичним здравственим стањем или проблемима са доступношћу хране исхрана „прилагођена планети“ била већи изазов.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво