Читај ми!

Алергије – сезона им је сваке године све дужа, а симптоми стижу раније

Боравак у природи у овом периоду године многима не прија, а због климатских промена све их је више. Истраживања показују да је сезона алергија сваке године све дужа, као и да све више људи има симптоме.

Научници су утврдили да последњих 30 година сезоне полена почињу све раније и да трају око осам дана дуже, него пре 30 година.

Докторка Гордана Цветковић пулмолог на ВМА, истакла је да смо сведоци глобалних климатских промена и да су алергије делом генетски предиспониране, док су важни и спољашни фактори.

„Природа буја, биљке цветају и емитују велику количину полена и зрна која изазивају алергијску реакцију. Важно је пратити календар цветања. Тренутно цветају траве, а ускоро ће процветати и бреза. Ако је ваздух загађен и концентрација алергена је концентрованија. Најјачи су у периоду од пет до десет часова, и тада треба избегавати боравак напољу, као и проветравање просторија“, истакла је докторка.

Додаје да око 25 одсто популације има неки облик алергије. Чешће су алергије алергијског ринитиса и поленозе, као и алергијска астма.

У највећем ризику су људи који имају атопијску конституцију, неке врсте екцема, још од детињства.

„Некада није лако направити разлику између алергије и прехладе, па је савет обратити се лекару специјалисти“, истакла је др Гордана Цветковић.

петак, 14. јун 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије