четвртак, 27.02.2020, 07:37 -> 18:42
Извор: РТС
Аутор: Ивана Божовић
Нутриционисти: Шаренило у тањиру чува здравље
Препоруке нутрициониста су да „једете шарено“ – од жуте, преко наранџасте и црвене, до зелене и љубичасте боје.
Свака од боја намирница показатељ је које ћемо витамине и минерале унети храном.
„Боје воћу и поврћу дају фитонутријенти који имају изузетне ефекте на наш организам, превентивне и терапеутске“, каже др Верослава Станковић, специјалиста исхране.
„Врло је важно да буде прегршт боја у тањиру, у неким пропорцијама, 20 до 25 посто, да буду зелена, црвена, жута, црвена, љубичаста“, саветује нутрициониста Ана Тодоровић.
Зашто је важно да једемо лимун, наранџе, шаргарепе, кајсије?
„Жута и наранџаста боја у себи садрже бета-каротен, који је познат као антиоксиданс, који има превентивно и заштитно дејство на нашу кожу и крвне судове. Пошто је то воће, 200 грама је сасвим довољна количина“, објашњава др Верослава Станковић.
„Утичу на расположење и ублажавају депресије“, додаје Ана Тодоровић.
Цитруси могу да нам помогну и у борби са вишком килограма.
„Цитруси имају велику количину витамина Ка, имају засићујуће ефекте, убрзавају метаболизам и могу да се користе у борби против вишка килогама“, рекла је др Станковић.
Како могу да нам помогну парадајз и паприка?
„Црвена боја кроз парадајз и малине на пример, важна је за енергију. Садржи ликопен који је важан атиоксиданс, нарочито код мушке популације, зато што врши превенцију када је реч о простати а осим тога, снижава холестерол и утиче на циркулацију“, каже Ана Тодоровић.
Зелене намирнице јачају имунитет и препоручују се трудницама, тврде нутриционисти.
„Зелена боја је врло важна да буде заступљена код поврћа као што је броколи, зелено лиснато поврће, грашак, јабука, зелена паприка, јер садржи хлорофил који је моћан антиоксиданс“, додаје Тодоровићева.
„Јача имунитет и има фолну киселину па је значајан код трудница, јер доводи до правилног развијања нервног система новорођенчета“, каже др Станковић.
Ако сте напети, нутриционисти саветују да једете намирнице љубичасте боје.
„Боровнице, малине, купине, патлиџан, штите кардиоваскуларни систем, имају дијететска влакна и покрећу перисталтику. Утичу лепо на смањење раздражљивости и смирење“, каже Ана Тодоровић.
„Црно грожђе, боровнице и купине, познате су по превентивној улози код кардиоваскуларног система. Корисне су код дијабетеса, и смањују гликемију после оброка“, каже др Станковић.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар