Шта седа коса говори о вашем здрављу

Први седи праменови у коси су знак да постајемо старији, било да се први пут појаве у двадесетим годинама, или касним тридесетима. Ипак, у неким случајевима, седа коса може указивати на још неке чињенице осим оне да – старимо.

Седа коса може бити симптом одређених стања, али и последица неких животних навика. Такође, реч је о особини која је записана у генима.

Недостатак витамина

Сваки фоликул длаке садржи пигмент меланин који нашој коси даје боју. Како постајемо старији, производимо мање пигмента, што резултира седом косом.

„Ниски ниво витамина Б12 може да узрокује губитак пигмента косе“, каже др Картик Кришнамурти, директор козметичке клинике Дерматолошког центра у Медицинском центру „Монтефијоре“ у Њујорку.

Такође, низак ниво витамина Д3 и калцијума, може узроковати ранију појаву седих.

Улога стреса

Стрес може да изазове промену боје косе, показало је истраживање са Харварда.

Истраживачи су открили да стрес активира нерве који потом могу узроковати трајно оштећење матичних ћелија, које регенеришу пигмент у фоликулима косе.

За студију, објављену у часопису Nature, истраживачи су експериментирали на мишевима, излажући их физичком стресу.

После само неколико дана, све матичне ћелије које регенеришу пигмент су изгубљене. Након што нестану, више не можете да регенеришете пигменте. Штета је трајна, наводи се у резултатима студије.

Имунитет

Коса добија боју из матичних ћелија меланоцита, које живе унутар сваког фоликула. Када вам стара коса испада, матичне ћелије додају меланоците у нове фоликуле – дајући вашој коси боју. Када ћелије престану да раде, фоликули више не развијају пигмент.

Према студији објављеној на мишевима, ослабљен имуни систем може утицати на МИТФ протеин који помаже у функцији меланоцита. Иако студија није потврђена код људи, истраживачи верују да и код нас ослабљени имуни систем може изазвати седост.

Мушкарци и повећан ризик од срчаних болести

Према студији коју је објавило Европско друштво за кардиологију, седа коса је повезана са повећаним ризиком од срчаних болести код мушкараца.

Студија која је укључила 545 одраслих мушкараца, поделила их је у две групе, на основу тога да ли имају коронарну болест артерија или не. После анализирања њихове косе, утврђено је да је седа коса повезана са повећаним ризиком од болести коронарних артерија, независно од година старости.

Фоликули и „оксидативни стрес“

Фоликули длака производе мале количине водоник-пероксида, хемикалије која се деценијама користи као јефтин начин за посветљивање или избељивање косе. Међутим, ако дође до накупљања великих количина водоник-пероксида, боја косе може почети да бледи.

Генетика

Ако су вам родитељи или бака и дека постали седи рано – вероватно је да ћете и ви. Недавно је утврђен конкретан ген одговоран за седу косу.

Новија студија је проучила геноме више од 6.000 људи из Латинске Америке и идентификовала 18 гена који утичу на особине косе, укључујући ИРФ4, који је повезан са сивом косом.

Утицај дувана

Студија објављена у часопису Indian Dermatology Online Journal, открила је да пушачи имају два и по пута већу вероватноћу да оседе прерано у односу на непушаче.

Осим тога, одређене хемикалије из дима разграђују се у ћелијама косе, што може да додатно буде узрок ћелавости.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво