Кад се лутријом одлучује о здрављу деце

Већина деце се роди здрава, али мањи број, нажалост, није те среће. Нека се роде са болешћу чије лечење кошта више од два милиона долара. Да ли је фер да се њихова судбина одлучује извлачењем лутрије? За већину родитеља деце која пате од спиналне мишићне атрофије, то је тужна реалност…

Нова генетска терапија која је почела са применом крајем прошле године трачак је наде за родитеље малишана са овом до сада неизлечивом болешћу.

Додуше, само на први поглед... Чим се стигне цене терапије све наде се распрше.

Швајцарски произвођач лекова „Новартис" прикачио је цену на једну дозу генске терапије на 2,1 милиона долара. Не само да је лек под називом „золгенсма" најскупљи на свету, већ је за сада одобрен само у САД.

Широм света, једно дете на 10.000 се роди са спиналном мишићном атрофијом, која води ка парализи или отказивању респираторног система.

Да би изашао у сусрет, „Новартис" је најавио да ће обезбедити бесплатне третмане за 100 деце широм света, па ће сваке две недеље у својеврсној лутрији извлачити име једног детета које ће добити „золгенсму" бесплатно.

„Новартис" није открио коначан број који учествује у лутрији.

Уколико земља из које је „победник" дозволи лек, дете ће га добити у року од неколико недеља, наводе из швајцарске компаније.

Потез „Новартиса" наишао је на велике критике због етички дискутабилне маркетиншке кампање.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се