Новакове победе су лековите за Србију

Успехе и одличне резултате наших спортиста, често приписујемо и себи. Свака медаља, за навијаче је нови хормон среће или и лек због чега се осећају добро и распожено.

Шта се дешава у нашој психи, али и организму када навијамо. Могу ли да лече победе Новака Ђоковића. Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, психолог др Бојана Шкорц, истакла је да није гледала Новаков меч, као и и пулмолог Бранимир Несторовић, који је гледао меч, а није му за срце то баш добро, како је у шали рекао.

„Можемо да кажемо из једног једноставног људског разлога да нас те победе лече, а то је да се сви ми идентификујемо са нашим јунаком. У тој индентификацији, ми уствари уживамо, као да су наше, и заиста се радујемо.То је једна врста дечије реакције, коју не може да обузда неко и да хоће. Када посматрате утакмицу, сто посто сте у њој, да се чак плашите да својом емоцијом не покварите концентрацију нашег јунака“, рекла је психолог др Бојана Шкорц.

Шта се дешава у нашем организму када навијамо?

„То је интересантно, то је прича о емпатији. Најмање двадесет година знамо да у мозгу постоје мирор неурони, а они су интересантни, јер када гледате нешто имате исту активнност, као да то и радите. То је суштина овога што ради Ђоковић, такозване визуелизације. Када гледате Новака ви се уживљавате у њега, и доживљавате све исте ситуације као и он. У последње време покушавам да деконцентришем противника, шаљем му негативне таласе, то је утицај на даљину. Он је нама лек за депресију“, рекао је др Несторовић.

„Јесте лек за депресију,а један од њих је и начин што нам свима својом животном радошћу даје једну јако важну животну информацију, а то је, да човек може својом енергијом и својим радом, својом памећу и својом вештином, да се усавршава до неких неслућених граница, где год да стигнемо на том путу. Новака карактерише енормна харизма, ви видите да он то не ради да би стекао публику, он једноставно има публику и он је са својом публиком у врло јаком, директном контакту. Ова харизма је за психологију тајна, не знамо зашто. Неко харизму има, а неко је нема. Људи покушавају да вежбају, али то често уме да испадне смешно и наивно, јер то долази узнутра, извире из човека“, рекла је др Бојана Шкорц.

Најчешће, те победе које видимо код Новака Ђоковића, и других спортиста, приписујемо и себи. Да ли ми имамо заслуга у томе као навијачи?

„По питању Новака Ђоковића немамо. Постоји глобална свест, да велике групе људи могу својом менталном активношћу да промене неке ствари. Мени ј то интересантно, и тај концепт се у Америци одиграва већ 40 година. Познат је пример са смањењем криминала у Детроиту, где је милион људи, медитирало и желело. Ти људи су повезани и то је фактор кохезије“, истакао је др Несторовић.

Такође додаје да све државе у свету форсирају спорт, јер је он начин како се постиже кохезија једног народа. Поносни сте на своје спортисте, а кажем да људи који пљују Новака Ђоковића имају озбиљан проблем са собом. Они би морали да потраже психолога. Постоји група људи којима страшно смета његов успех. Новак је једини спортиста који има емотивни набој, остали су као машине.

„У свој тој магији која постоји око спорта, да ли смо размишљали довољно о бајковитости целе ствари. Немамо више витезове, али имамо, спортисте, а улога витеза је уствари улога спортисте, то је наша застава, то је наша слава, то је нека магија. Неко постане нека врста вашег духовног штита, ваш симбол, ваш грб и тај грб проноси даље, славећи себе, он слави и вас. Спортисти су витезови у магичном смислу“, рекла је др Шкорц.

Спортисте чекамо испред Скупштине града, а неки од њих кажу да ту имају већу трему. Да ли је то добар пример, за млађе генерације?

„То је стална интеракција између њих. Када сте окружени људима који вас воле ви сте јачи, физиологија се мења. То је веза са публиком, ми смо део мреже која је колективна свест. Новак је носилац те колективне свести“, рекао је др Несторовић.

Да ли постоји опасност да спортски успеси буду опасност за личне неуспехе?

„Ређе ће бити спортски успех, за неки неуспех, али дешава се. Све што има светлу страну има и тамну, која се не види, па многи тренери, многи родитељи, због своје славе, покушавају од деце да направе моделе. Ликови оваквих спортиста су јединствени и они на неки начин постају иконе, не могу да се понављају“, нагласиаје је др Бојана Шкорц.

Постоји ли неки рецепт за гледање напетих мечева?

„Ви се уживљаватеи имате стрес, реакцију која је нормална. Расте крвни притисак, расте фреквенца, расту хормони. Ви се понашате као да сте у животној опасности, кортизол је више сати подигнут“, нагласио је др Несторовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се