Опрезно са шећером – већ смо зависни од њега

Када смо нерасположени, нервозни или под стресом, осећамо потребу за храном. То су обично намирнице са пуно шећера и масти. Како то утиче на организам, како реагују наши рецептори у мозгу, и какве су последице по здравље?

Све почиње од малих ногу и малишане учимо да ли да једу много слаткиша, и шта је добра замена за неку чоколаду. Родитељи често кажу да им је дете хиперактивно када у свој организам унесе много слаткиша.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, професор др Игор Прпић, са Клинике за педијатрију КБЦ Ријека, истакао је да је то делимично тачно. То су проучавала истраживања деведесетих година, која су скупила све студије о угљени хидратима, који су утицали на понашање деце. Истраживања нису била закључна и рекла су можда да, можда не.

„У назад последњих десет година спроведено је једно велико проспективно истраживање које је пратило децу од рођења до четрнаесте године живота, са врло стриктним јеловником праћења. Показало се да деца која узимају више угљених хидрата, дефинитивно имају значајно повишени ризик, и код њих се јавља онај синдром АДХД, значи поремећај пажње са хиперактивношћу. Не можемо само сам шећер оптужити, али дефинитивно. Шећер, као шећер има веома велики утицај на понашање деце“, рекао је проф. др Игор Прпић.

У чему је разлика између глукозе и фруктозе, зашто је фруктоза некада добра, а некада лоша?

„Фруктоза коју користимо у воћу је увек добра, зато што то није чиста фруктоза, већ је фруктоза помешана са влакнима. Оно што представља проблем је што фруктоза, сва наша индустријска сладила су заслађена тим кукурузним сирупом којим је обогаћена фруктоза. То је вештачка фруктоза која дефинитивно није добра“, истиче професор.

Такође додаје, да је на првом месту начин разградње фруктозе. Њено деловање на мозак је такво да оно не ствара осећај глади и осећај ситости.

„Када сте незадовољни поједете нешто слатко, па онда то крене мало више, па мало више, а за то је одговорна та фруктоза у индустријским производима, која не доводи до задовољавања нашег центра за добар осећај, који се налази у мозгу, за разлику од глукозе“, истакао је проф. др Игор Прпић.

На који начин шећер утиче на мозак?

„На много начина, на памћење, понашање, на когницију, и на све ствари, што зовемо више интелектуалне функције, а 25 одсто енергије коју ми узимамо троши се на рад мозга. Да би мозак могао да функционише потребни су му угљени хидрати и не само фруктоза, већ и глукоза“, напомиње професор Игор Прпић.

Истиче и да друга важна ствар, повезаност између црева и мозга, а ту имају утицај не само мождани неуротрансмитери и неуромодулатори, него и цревни. Ту се види како шећери делују на наш ендоканабивни састав и показују, када осећамо глад, а када осећамо ситост, и када ћемо све јести и на који начин ћемо јести, и коју храну ћемо јести, коју визуелно бирамо. Што раније почнемо са слаткишима, имамо већу склоност да и наставимо, а и велику склоност, да у томе претерамо.

Чиме заменити неку чоколадицу коју деца воле да једу?

„Постоји суво воће које је фруктоза из воћа и она није вештачки заслађена. Дефинитивно детету не треба ништа ускраћивати, ни чоколаде ни бомбоне и сведимо то на једну примерену меру. Шта је примерена мера, рецимо, једном дневно или једном недељно“, рекао је доктор.

Нека истраживања су показакла да је зависнот од шећера слична као код неких психоактивних супстанци, да ли је истина да више шећера једемо када смо под стресом?

„Шећери актвирају исте оне центре у мозгу које активирају и психоактивне супстанце, то је састав који је врло сличан. Да, зависни смо од шећера, и ту треба да будемо врло опрезни, на који начин све то треба користити и на који начин треба то тумачити“, рекао је проф. др Игор Прпић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара