Шест ствари које треба да знате о грипу

Упркос томе што ширење новог коронавируса привлачи највише пажње и медијима, не треба заборавити да је код нас у јеку сезона грипа, о чему могу да посведоче хиљаде људи који су у протеклих месец дана потражили помоћ лекара. Ево основних ствари које треба да знате о грипу.

Грип је најчешћи узрочник упала горњих и доњих дисајних путева, посебно у зимским месецима – што због временских услова, што због дужег боравка људи у затвореним просторијама.

Шта је грип? – Инфлуенца или грип је заразна респираторна болест. Изазива је вирус који пре свега напада главне делове горњег респираторног система (упала грла, гласних жица, синусних шупљина, слузнице носа), а у тежим случајевима може да се „спусти" и на доње дисајне путеве и изазове бронхитис или пнеумонију (упалу бронхија и упалу алвеола).

Како се шири? – Грип се са особе на особу шири капљично, кашљањем и кијањем, или додиривањем површине на којој се налази вирус грипа, а затим додиривањем уста, носа или очију.

Колико дуго су људи заразни? – Здраве одрасле особе могу заразити друге један дан пре појаве симптома и пет до седам дана након оболевања, што значи да вирус можете да ширите и пре него што схватите да сте болесни.

Који су симптоми? – Иако одређени број људи не осећа никакве или веома благе симптоме, код већине се грип манифестује грозницом и повишеном температуром, кашљем, сувим грлом, цурењем носа, болом у мишићима, малаксалошћу, некад и повраћањем и дијарејом.

Како се лечи? – Грип се у највећем броју случајева третира углавном симптоматском терапијом. Она укључује преписивање лекова за смањивање температуре (антипиретици), ублажавање болова (аналгетици), олакшавање дисања (деконгестиви), као и оних који олакшавају запушеност носа и смањују суви кашаљ.

Такође, у лечењу помаже унос витамина Це, дијететских суплемената са антисептичким и противупалним дејством – мед, етарска уља, прополис. Изузетно је важно уносити течност, а лекари посебно препоручују чајеве и супе.

Како се заштити од грипа? – Најбољи начин заштите од грипа је да сваке јесени пред сезону грипа примите вакцину. Осим тога, чешће перите руке, избегавајте да додирујете уста, нос и очи, покријте уста и нос кад кашљете или кијате, а маске такође помажу ако се крећете у градском превозу или долазите у контакт са великим бројем људи.

Антибиотици немају ефекта када су у питању вирусне инфекције и не би их требало користити у лечењу вируса, већ евентуално у лечењу секундарних бактеријских инфекција које могу да се појаве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара