Зими не излазите нагло напоље – срцу то не прија

Хладноћа је опасна за срчане болеснике. Када температура падне само два степена од просечних вредности, повећава се број срчаних тегоба, нарочито инфаркта, коме најчешће претходи бол у грудима,те стручњаци саветују да се одмах обрате лекару.

Уобичајено је од новембра до марта, када почињу нижа температура, мразеви, магла, загађен ваздух, а посебно хладни дани, да долази до кардиоваскуларних тегоба, стезања и бола у грудима.

„Ако сте излагањем хладноћи сузили лумен крвних судова, тиме сте смањили доток крви у срце, и болеснику одједном почиње да недостаје кисеоник, срчаном мишићу почиње да недостаје кисеоник и појављује се бол. Спазам који се деси на хладноћи је класичан фактор који погоршава доток крви у срце и постојећу дијагнозу погоршава“, напомиње професор др Арсен Ристић, кардиолог у КЦС.

Забрињавајуће је да се кардиолошке тегобе па и срчани удари јављају чак и код младих и средовечних људи, који су третирани као здрави.

„То се поготову дешава код оних болесника који заправо нису ни свесни да имају срчани проблем, најчешће не добијају никакву терапију, коју би требало превентивно да добијају, и дешава се код људи који се изложе већем физичком напору на хладноћи, а нису у доброј кондицији и нису утренирани“, додаје проф. др Арсен Ристић.

Када наступе хладни дани, срчани болесници, који најчешће имају и хипертензију, болесници са ангином пекторис, срчаном слабошћу, аритмијама, поред терапије требало би да се утопле и да не излазе нагло напоље.

Неколико минута би требало да буду у хладнијој просторији, најчешће предсобљу, а затим нормалним корацима да крену напоље, да не би дошло до инфаркта, па чак и смрти.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије