Из ауспуха у плућа, да ли ће почети забрана старијих возила

Београд је у неславном врху по степену загађења ваздуха. Азотни оксиди и честице ПМ-10 И ПМ-25 које производе аутомобили изазивају најтежа обољења. Зато се убрзано спрема низ мера које ће погодити власнике старијих возила.

Стручна јавност мора да се укључи у ову акцију. Сви морају да понуде практична и чиста решења без калкулација, а држава ће већ у следећем буџету одвојити средства за субвенцију хибридних и електричних возила. Више нема дилеме – неконтролисани увоз аутомобила и скидање катализатора трују ваздух.

„Примећујете ли да људи продају некаква уља, али нису за ложење. Емисија из тих уља је канцерогена. Читав спектар делатности мораћемо да предузмемо да пресечемо противзаконитости које се тичу ових уља о којима причам и нећу да забијам главу у песак када је у питању саобраћај“, каже министар екологије Горан Триван.

Постоје сада разни радикални предлози које предузимају на Западу – забрана улаза дизелашима у центар града, неки су за систем пар-непар, неки да се одмах на техничким прегледима уведе мерење гасова.

Стручњаци са Саобраћајног факултета кажу да половичних и шок решења нема и да целокупан транспорт у граду треба испочетка пројектовати.

„Ја нисам ни за какве забране већ за системско решење, да се направи једна дубинска техничко-технолошка анализа и да се на основу реалних могућности свих становника ове земље донесу примењиви прописи, који ће направити подобнију слику саобраћајно транспортног система“, истиче Славен Тица са Саобраћајног факултета у Београду.

Са Машинског факултета апелују да се увоз половних аутомобила који загађују, одмах обустави.

„Мали смо ми да бисмо се сад тркали са Европом. Да забранимо 'евро-3', 'евро-4' и 'евро-5' било би довољно“, сматра Милош Васић са Машинског факултета у Београду.

Ако следећу зиму дочекамо са оваквом ситуацијом, имаћемо још 30 одсто више оболелих од респираторних обољења, упозоравају стручњаци, и додају да се мора хитно реаговати на државном нивоу без чекања и одлагања, јер ће загађења бити и лети и она могу бити још већа.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво