Алергије – да ли су криви антибиотици

Нова америчка истраживања показала су да групе антибиотика које се обично преписују бебама, касније у детињству могу да резултирају повећаним ризиком од алергија.

Истраживачи су открили да мала деца која су примала антибиотике попут пеницилина имају већи ризик од развоја алергија на храну, астму или кожни дерматитис.

„Изненадио сам се кад сам видео повезаност свих тих антибиотика са каснијим развојем алергијске болести“, рекао је аутор истраживања, педијатар гастроентеролог на  "Uniformed Services Universuty" у Мадриду, др Кејд Најланд.

„Показали смо да антибиотици нису повезани само са повећаним ризиком од алергијске болести, већ да постоји и повећан ризик од више група антибиотика“, рекао је Најланд, и додао да беспотребно и претерано преписивање антибиотика за вирусне инфекције драстично повећава ризик од развоја алергија код деце у каснијем узрасту.

У овом истраживању лекари су прегледали медицинску документације око 800.000 деце рођене између 2001. и 2013. године, а онда су испитали коме је од њих у првих шест месеци живота преписан пеницилин.

Затим су те податке упоредили са децом којој је касније дијагностикована нека од алергија: попут алергије на храну, анафилаксије, астме, атопијског дерматитиса, алергијског ринитиса, алергијског коњунктивитиса или контактног дерматитиса.

Открили су да антибиотици повећавају ризик од алергијске болести, с тим да је он био најмањи код деце која су примала сулфонамиде, а највећи код оних који су добијали неки од пеницилинских антибиотика.

„Због њих је ризик за алергије на храну порастао за осам одсто, а за развој астме за чак 47 одсто“, рекао је Најланд који наглашава да ова студија није потпуна, и да су доказали само да постоји повезаност, али не и да је сигурно реч о узрочно последичној вези између антибиотика и алергија.

Алерголог и имунолог на  "NYU Langone" др Пурви Парик каже да би та повезаност могла имати везе са нашим микробиомом, поготово оним у цревима, који игра велику улогу у имунолошком систему.

„Познато је да антибиотици не убијају само бактерије које проузрокују инфекцију, већ и ‘добре' бактерије које нас штите од развоја алергијских или аутоимуних болести“, рекла је др Парик и додала да је ово истраживање ‘корисно' у смислу да додатно потврђује оно што знамо о коришћењу антибиотика и променама у микрофлори организма.

Дакле, ако је детету потребан антибиотик за бактеријску инфекцију, упозорава др Парик, не сме се избегавати због страха од алергијске болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво