Умереност у храни и пићу током празника – златни савет стручњака

У време слава и празника тешко је одолети јакој, масној храни, али и пићу. Многи се брину да ће се угојити, али то је мањи проблем, јер вас неумереност у храни и пићу може хитно одвести до лекара.

Храна и пиће – навика је која је у новогодишњој ноћи скупо коштала нашег саговорника.

„Седели смо мало, попили смо, појели, нисам се придржавао режима, којег треба да се придржавам. Првог јануара устао сам ујутру, осетио сам болове у леђима“, каже Михарем Јаха.

Није једини, многи су се ових дана жалили на убрзан рад срца и бол у грудима.

„Број пацијената који су имали кардиолошке тегобе је повећан, а број пацијената са инфарктом у овој кући је повећа за 17 процената и то на жалост то су све млађи људи. Наш најмлађи пацијент је имао 24 године“, рекла је др Марија Здравковић, кардиолог и ВД директора КБЦ „Бежанијска Коса“.

Без обзира на узраст, умереност је рецепт који лекари и нутриционисти свима преписују.

„Мислимо унапред, да на свечану трепезу не дођемо гладни, да смо већ имали здраве оброке: доручак и ручак, ако знамо да ће та вечера бити преобилна. Ако смо се прејели, онда нам не преостаје ништа друго него да прошетамо макар 20, 30 минута“, изјавила је Јована Срејић Ферлуга, нутрициониста.

„Мали залогаји или дељење оброка на неколико сегмената, не узимање великих количина одједном и да се не комбинује унос сокова са уносом хране, јер то још више доприноси поремећају варења“, саветује Ана Тодоровић, нутрициониста.

Уколико осетите јак бол у грудима који је праћен отежаним дисањем, мучнином, слабошћу, не чекајте, потражите одмах помоћ лекара.

У Србији сваког дана 47 особа доживи инфаркт, а 15 премине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво