Зима је период кад варичела вреба

Варичеле или овчије богиње шире се вртићима и школама у Србији, а број заражене деце је за чак 70 одсто већи него у истом периоду прошле године.

Чињеница да је више оболеле деце од варичеле може се објаснити, можда, тиме што је ове године много више уписане деце у вртиће, наводи гошћа Јутарњег програма, педијатар, др Хибнијет Апук.

Иначе, зима јесте период када нас варичела чека у дечјим колективима, посебно у млађим узрасним групама, пре свега јасленим, напомиње докторка.

„Деца у зимском периоду време проводе углавном у затвореном простору, просторије су непроветрене, колективи су велики, деца су често у блиским контактима, узимају једни другима цуцле, играчке и слично“, напомиње др Апук.

И поред тога што је блага зима, варичела има свој ток. То је капљична заразна вирусна инфекција која се преноси кијањем, кашљањем, коришћењем истог прибора. Спада у осипне заразне грознице и класификује се као релативно блага болест. Испољава се на кожи, мада је праћена температуром.

„Код већине деце при избијању температура не прелази ниво од 38,5 и нека деца чак и немају потребе за антипиретицима. Оно што морам да нагласим, а што родитеље често збуњује, варичеле избијају у таласима, а избијање траје око пет дана. Код неке деце која имају слабији имунитет може да се продужи и на више дана, али углавном иде у пет дана у три таласа избијања“, напомиње гошћа Јутарњег програма.

За неподношљиви свраб који посебно иритира децу на тржишту постоји доста препарата који могу помоћи, почев од пудера са анестезином, гела, кречног млека с ментолом. Међутим, чешкање, осим што ће оставити ожиљак, може довести и до секундарне инфекције, јер на ноктима увек има бактерија, наглашава докторка.

Није редак случај да оболе и одрасли, ако варичеле нису имали у детињству. Клиничка слика је онда много тежа. Температура код одраслих иде до јако високих вредности. Малаксалост је израженија. Компликације су чешће и обично, код одраслих болест дуже траје.

Вакцина против овчијих богиња постоји и у неким земљама је већ уведена у календар обавезне вакцинације. На нашем тржишту је присутна добрих десетак, петнаест година и саветује се посебно деци која су имунодефицијентна. Она је препоручена вакцина и не спада у обавезне вакцине напомиње др Хибнијет Апук на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара