Суштина дигитализације у здравству је добробит пацијента

Смањивање листе чекања, нове оперативне методе и потпуни прелазак на електронске књижице, су нешто што смо већ дочекали. Дочекали смо и да се помоћу компјутерског моделирања и 3Д штампача на крагујевачком Факултету инжењерских наука израђују анатомски имплантати.

Младен Ковачек каже да су технологије које значајно могу да помогну и пацијентима и докторима доступне и да се примењују, али да је најважније да се процеси њене примене ускладе и управо је то циљ конференције „Будућност сада“.

„Дигитализација је један процес који се већ одвија у Србији. Пацијенти то највише виде кроз ИЗИС (интегрисани здравствени информациони систем) - кроз е-заказивање, е-упуте, електронске књижице и рецепте. Међутим, пацијенти не виде оно што стоји иза свега тога што је суштина дигитализације. Аутоматизација, интеграција свих података и анализа“, објашњава Бојан Тркуља.

Према његовим речима, успешност дигитализације зависиће од тога колико буде корисна за оне који је обављају, односно здравствене раднике и за оне који је користе, а то су осигураници.

„Поента је да ћемо захваљујући дигитализацији и анализи те велике количине података пацијентима пружити квалитетније лечење - бржу дијагностику, праћење стања... Добробит по пацијента је кључна у дигитализацији“, истиче Тркуља.

„Будући да је дигитализација велики и обиман процес и разне земље су на различитим њеним степенима, важна нам је размена искустава са стручњацима из других држава. Примера ради, Хрватска је веома напредна по питању е-рецепата, тако да то искуство нама може бити врло корисно“, наводи Ковачек.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара