Најсавременији лекови за рак плућа ускоро на листи

Новембар је месец борбе против рака плућа, од ког годишње у Србији оболи око 6.000 људи, а умре њих 4.600. И пацијенти и лекари данашњи дан назвали су историјским, јер су представници државе најавили да ће до краја године на листу лекова о трошку државе бити стављени и најсавременији лекови за рак плућа.

„На прагу смо историјског момента увођења тако значајних лекова за наше прилике“, реакција је начелнице Дневне болнице Института за пулмологију КЦС, Наталије Самарџић, на вест коју је саопштила представница Фонда за здравствено осигурање.

„Донета је одлука и преговарамо са фармацеутским кућама. Већ крајем године очекујемо да се нађу на листи, а пацијентима ће бити доступни након поступка јавне набавке који траје два-три месеца“, рекла је Јована Симановић Миловановић, директорка Секторка за лекове РФЗО.

„Да будем искрена, очекивања су увек била ту, сумње није било. Сад када је потврђено, драго ми је да се што пре крене са тим“, наводи Оља Ћоровић, председница Удружења „Пуним плућима“.

Захваљујући најсавременијим лековима, из донација, клиничких студија или на основу тзв. члана 15, преживљавање оболелих којима је рак откривен у четвртој фази продужено је за две-три, а код неких и више година. Раније, они су били одмах отписани. Захваљујући леку, Братислав је жив.

„Захваљујући имунотерапији, мени је боље. Нисам се излечио, али сам боље, нека само буде овако“, каже Братислав Атанацковић.

„Ради се о неколико стотина пацијената годишње, то је она популација која има највише шансе и самим тим да се најбоље искористе могућности Фонда“, објашњава др Даворин Радосављевић са Института за онкологију и радиологију Србије.

Дневно, дијагнозу рак плућа у Србији добије 16 особа, а сваки дан битку изгуби 13 људи. Рак плућа годишње убије више људи него рак дојке, бешике и простате заједно.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво