Долази зима, а ви алергични на хладноћу

Лепа и топла јесен, прија свима који не воле хладноћу, а нарочито онима који су на њу алергични.

Алергични смо на: полен, прашину, вуну, длаку, убод инсекта, лекове, храну. То су свима нама знане алергије. Мање нам је позната алергија на хладноћу. Од свих алергичних особа, њих пет одсто има алергију на хладноћу.

„Данас су људи доста информисани, али не мисли се толико често на алергију на хладноћу, па дођу често, да не знају зашто им се то дешава“, напомиње др Милена Турубатовић.

„Ради се о алергији која је изазвана физичким факторима, у овом случају хладноћом, што може бити хладан ваздух, вода, предмет. Фактори ризика осим хладног времена, могу бити и различите вирусне инфекције. Када имамо пацијента, код којег докажемо алергију, треба испитати да ли се можда иза крије нека вирусна инфекција, као на пример вирус хепатитиса Б или Ц“, наглашава др Драгана Тадић, алерголог у КБЦ „Бажанијска коса“.

Алергија на хладноћу најчешће се јавља на откривеним деловима тела, на лицу и шакама.

„Пацијенти на откривеним деловима тела имају неки свраб или црвенило, благе отоке, али нису сигурни од чега им је“, додаје др Турубатовић.

„Схватамо да је то реакција на хладноћу, али нe схватамо да је то алергијска реакција. Може настати копривњача, што је класична реакција и чешће се јавља, али могу се јавити и тежи облици, као отицање капака, усана и слично“, напомиње алерголог докторка Тадић.

Ипак, ове алергије нису резервисане само за хладнији период године.

„Алергија на хладноћу се најчешће јавља када је хладно време, када је хладан ваздух, када је ветровито, али може настати и лети. На пример, на мору, на плажи, када се тело загреје, и ти људи који су сензибилисани на хладно, када уђу у хладну воду, могу испољити најтеже облике алергије на хладноћу, односно, могу испољити системске алергијске реакције“, објашњава докторка Драгана Тадић.

Поставља се питање како посумњати на алергију на хладноћу. Симптоми брзо настану, али могу исто тако и да нестану.

„Дијагностика је врло једноставна. Ради се ин виво тест. Најчешће се ради тест коцком леда, где ми на унуташњу страну подлактице ставимо коцку леда и после 10-15 минута, очитамо реакцију. Код људи који су сензибилисани, код којих постоји ова врста алергије, јавља се промена, еритематозна промена, црвенило са отоком, налик копривњачи“, истиче др Тадић.

Лекари саветују да чак, и када су реакције на хладноћу благе, обавезно потражите помоћ стручњака.

„Прва мера превеције је утопљавање, нарочито откривених делова руку, ногу, ушију. Зато треба носити капе, рукавице, топлу одећу. У случају да се алергија испољи, даје се симптоматска терапија која се даје код свих других алергијских обољења“, наводи алерголог, др Драгана Тадић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара