Задах не значи само да треба да оперете зубе

Ако често осећате надутост или патите од задаха, можда ствар није само у томе да превише једете или нередовно перете зубе. Могуће је да имате озбиљније проблеме са цревима.

Проблеми са здрављем црева могу да нас чине уморнијим, али могу и да доведу до великих здравствених проблема, укључујући и дијабетес.

Др Мишел Вулхаус из Викторије у Аустралији наводи симптоме лошег функционисања црева на које би требало обратити пажњу.

Први знак који указује на проблеме је нередовна столица. Сваког дана, требало би да имамо једну до три столице.

„Честе дијареје и опстипација знак су да са цревима нешто није у реду и потребно је отићи на преглед“, наводи др Вулхаус.

Осећај надутости је убичајен за особе који су преосетљиве на одређене намирнице.

Како доктори кажу, надутост настаје због превелике производње гаса у цревима, а узрок могу бити стрес и нетолеранција на неку храну.

Стручњаци препоручују да пратимо како наш желудац реагује на различите намирнице попут зачина, које треба избацити из употребе у случају да приметимо да праве проблеме.

„Такође, ако често осећате бол у пределу стомака, то може бити јасан сигнал да вам је потребан преглед“, каже др Вулхаус.

Ако патите од рефлукса и горушице, добро вам је познат специфичан осећај пецкања. Постоји више узрока за та стања, а један од њих може бити неправилан рад црева.

Попут горушице, и задах може сигнализирати разне врсте проблема, укључујући инфекције зуба и уста. Али међу њима је и лош рад црева. Посетите стоматолога али и гастроентеролога.

И на крају, ако се ваш апетит недавно променио и нисте сигурни зашто, можда би било добро отићи на преглед.

Др Вулхаус је рекла да би то могао бити знак да пробавни систем не обрађује правилно храну коју једете.

Осим што препоручују коришћење пробиотика, како би се повећала присутност здравих бактерија у цревима, стручњаци упућују и на вођење дневника исхране како бисте за лекара, током прегледа и одређивања терапије, имали корисне податке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара