Када је најбоље хируршки лечити полидактилију

Младић из Кине по имену Ајун, који је рођен са девет прстију на једном стопалу, променио је живот успешном операцијом. Стручњаци препоручују да такве захвате треба урадити што раније у детињству, јер су у том случају, стрес и опоравак за пацијента доста блажи.

Ајун је, како каже, провео детињство избегавајући било какву социјалну интеракцију, а био је и превише стидљив да би питао девојку за излазак или састанак. 

Сада има 21. годину, и смогао је снаге за операцију којом су му хирурзи отклонили четири прста.

„Нигде нисам ишао бос или у папучама и никада нисам имао девојку. Никада нисам веровао да ћу моћи да нађем некога ко жели да буде са мном“, рекао је Ајун, описујући своје тешке дане у детињству.

Иначе, његови родитељи за које каже да су сујеверни, нису желели да му се уклоне ножни прсти јер им је такозвана локална пророчица рекла да је „девет прстију добар знак и да је то дар с неба“.

Међутим, када је одрастао, Ајун, који живи на југу Кине у граду Луфенг, решио је да се реши деформитета и потражи лекарску помоћ.

Озбиљност проблема хирурзима су доказали рендгенски снимци његовог стопала пре операције.

„Веома је ретко видети тако озбиљан деформитет који није решен код пацијента који већ има 21. годину“, рекао је др Ву Ћанг из болнице у Фосхану.

Лекарски тим провео је девет сати поред операционог стола, како би одстранили вишак прстију и како би направили палац, који је иначе недостајао.

Ајун се сада опоравља у болници и биће отпуштен у једној од наредних недеља.

„Сада се осећам одлично. Веома сам захвалан доктору Ву Ћангу. Мислим да је моје стопало сада савршено. Показао ми је слике стопала након операције и врло сам срећан“, изјавио је Ајун.

„Најбоље је децу прегледати док су још бебе и тада одрадити интервенцију. Препоручује се да се операција уради најкасније до шесте године, јер тада опоравак краће траје, исход операције је бољи, а и погодније је за психичко стање детета“, рекао је др Ву.

Полидактилија, односно вишак прстију на рукама или ногама погађа једно од 700 до 1.000 новорођенчади широм света.

Поремећај настаје још током трудноће, током шесте или седме недеље, када се на фетусу развијају ножни прсти и прсти на рукама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се