Са „Батутових дана“ апелују на одговорност и обавезно редовно вакцинисање

„Имунизација у Србији – достигнућа, изазови садашњости, стремљења будућности“ – то је централна тема скупа којим почиње обележавање „Батутових дана“ у Народној скупштини у Београду.

Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ обележава два велика јубилеја – 95 година постојања и 100 година од оснивања Сталне епидемијске комисије, претече Института. 

Институт већ читав век брине о здрављу грађана Србије. Носи име Милана Јовановића Батута, који је био први декан Медицинског факултета у Београду.

Ове године, „Батутови дани“ посвећени су веома важним темама о имунизацији и борби против малигних болести.

Програми обавезне вакцинације и закон о тој области, у Србији постоје од 1839. године.

„У току је континуирана едукација која је намењена нашим стручњацима, а основни циљ оваквих активности јесте промовисање имунизације, односно вакцинације као једине и праве мере заштите од заразних болести“, рекла је др Верица Јовановић, директорка „Института Батут“.

Додаје да је у домовима здравља, у више од 800 вакциналних пунктова, довољна количина вакцина према обавезном програму вакцинације.

„Још једном апелујем на родитеље, да, поштујући програм вакцинације, наставе са превентивном и заштитном праксом за своју децу и њихову будућност“, додала је др Јовановић.

Тема другог дана стручног скупа су малигне болести. Директорка „Батута“ наводи да се у Србији региструје 36.000 случајева годишње оболелих од малигних болести и да око 22.000 људи, од тих болести, изгуби живот.

„Јако је важно размишљати о превентивним прегледима и раном откривању малигних болести, при чему се, на све то наслања адекватна терапија и унапређење квалитета здравствене заштите“, закључила је др Јовановић.

Превентивне прегледе, грађани могу обавити у недељу, 3. новембра када Министарство здравља организује нови круг бесплатног прегледа без здравствене књижице у свим здравственим установама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се