Иновативна терапија мијелофиброзе о трошку државе

На конгресу хематолога Србије у Нишу, који је окупио стотинак стручњака из земље и иностранства, једна од централних тема била је мијелофиброза, ретко обољење крви које најчешће погађа особе између 50. и 70. године. Већина пацијената о трошку државе добија лек који спречава напредовање болести.

Драган Катанић је недавно напунио 60 година. Када је сазнао да болује од мијелофиброзе, са којом се у просеку живи тек неколико година, једина жеља му је била да поживи док му се деца не ишколују.

У међувремену они су завршили факултете, а Драган се нада да ће ускоро постати и деда. Иако болује од ретке и тешке болести, помаже му терапија коју већ три године добија о трошку државе.

„Мени је било тешко и да одем до продавнице да купим нешто, а када се вратим већ сам био преморен. За посао ми је било јако тешко, једно време чак нисам радио. Сада се потпуно осећам добро, функционишем нормално, радим сваки дан, сад за викенд сам био на Рајцу са планинарима, десетак километара шетао по планини, то је практично као да сам потпуно здрав“, наглашава Драган Катанић.

Мијелофиброза је болест коштане сржи. У почетку напада тихо, зна да привидно мирује годинама, а онда у већини случајева, убрзано напредује. Први сигнали су малаксалост, умор, анемија, температура, ноћно знојење, болови у костима, увећање слезине.

У Србији око 500 особа има мијелофиброзу. Од краја 2016. године доступна је иновативна циљана терапија.

„То је један од нових биолошких лекова. То је нови тренд у лечењу малигних болести који на сву срећу и ми можемо применити код наших пацијената. Ситуација се променила значајно, пре свега у повлачењу те увећане слезине која прави велики проблем пацијентима, и пре свега у повлачењу симптома, и наравно, одлагању прогресије болести“, истиче професор др Миодраг Вучић, директор Клинике за хематологију Клиничког центра у Нишу.

„Озбиљних болесника који захтевају терапију није више од 80 до100, од чега њих 60 већ добија терапију, а друге пратимо, и биће вероватно за терапију за годину две дана. Лек делује на биологију болести, смањује драстично симптоме, први и основни феномен, поправља опште стање болесника у року од два месеца“, каже професор др Андрија Богдановић, шеф Одсека за хематолошку дијагностику Клиничког центра Србије.

У оквиру Конгреса хематолога у Нишу лекари су разменили искуства и стекли нова знања о лечењу и других хематолошких обољења и терапијама за њих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се