Метеоропатија, врста болести или измишљотина?

Ако сте прошле недеље извадили капут из ормара, слободно га можете одложити. Сунце је отерало хладно и кишно време. Али да ли је свима измамило осмех? Како промене утичу на људе и да ли смо сви потенцијалне меторопате?

Најбољи начин за проверу јесте да у дану када се смењују облаци и сунце упитамо суграђане како се осећају. У таквим ситуацијама, како кажу, имају главобољу, осећају нелагодност, жале се на умор и раздражљивост.

И то чак четири од наших пет саговорника. Зашто је време једнима пријатељ, а другима непријатељ и шта се дешава са организмом када топло смени хладно и обрнуто?

„У неповољним биометеоролошким ситуацијама повећана је количина позитивних јона у атмосфери. Ти позитивни јони су негативни за људски организам и онда неповољно делују за наше здравље, расположење и наш радни елан. Напротив, када су биометеоролошке прилике позитивне у тим ситуацијама је повећана концентрација негативних јона у атмосфери и они јако позитивно делују на наш организам тако да смо ми чили, весели, ведри“, каже Јасминка Смаилагић из Републичког хидрометеоролошког завода.

Метеоропате знају када ће време да се мења 

По неком неписаном правилу метеоропате промену времена могу да наслуте од четири до 48 сати раније. То првенствено зависи од тога колико је човек осетљив.

„На промене времена могу да реагују и здрави људи и то су углавном промене расположења, пад концентрације неки благи умор. То траје врло кратко, јер они имају добре механизме за регулацију притиска, јер промена временских прилика утиче на здраве људе и изазива тзв. физиолошки стрес, али то врло брзо прође за дан-два“, истиче др Весна Мандрапа из Дома здравља „Стари град“.

Код оних који болују годинама, не само да не пролази брзо, већ се и погоршава стање у ком се налазе. Са променом времена и лекари имају више посла.

„Најугроженији су хронични срчани болесници, онда болесници са хроничним респираторним обољењима, нпр. са астмом, затим са реуматским оболењима и са психичким поремећајима, нарочито болесници са психозама“, тврди др Мандрапа.

Они који пате од времена лошије ће се осећати када хладно смени топло.

Уколико тада не уносе довољну количину течности, могли би да дехидрирају, а нису искључене ни несвестице и вртолглавице. Код хроничних болесника због тога што се крв згушњава повећан је ризик од настанка можданог и срчаног удара.

Да ли то значи да је метеоропатија нека врста болести или измишљотина како многи мисле?

„Данас их Светска здравствена организација препознаје као оболење, као сезонски афективни поремећај који се уствари сврстава у неку врсту депресије. Карактеришу га симптоми слични депресивном поремећају: недостатак енергије, дуже спавање, смањен либидо, повећана потреба за храном“, каже психолог Љиљана Јагодић и додаје да и за то постоји начин да се превлада.

Бити метеоропата дефинитивно није лако, прво зато што многи мисле да умишљате, а друго што не можете да утичете на временске прилике. Оно на шта можете да утичете јесте да се физички активирате, да се правилно храните и проводите више времена у природи. Управо то је главно оружје против стања у ком се налазите.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара