Трансплантација ткива јајника ускоро ће се радити и у Србији

За годину дана, а можда и пре, у Србији ће бити урађена прва трансплантација ткива јајника – потврђено је на Међународном конгресу гинеколога и опстетичара Србије, Црне Горе и Републике Српске. Искуства у замрзавању и трансплантацији ткива јајаника представили су стручњаци из Израела и Словеније.

Свака беба која дође на свет је посебна, међутим, један дечак који је рођен пре три године у Великој Британији, заиста је изузетан. Рођен је захваљујући чувању залеђеног ткива јајника његове мајке.

„У деветој години имала сам рак и морала сам да пролазим кроз тешке хемиотерапије и терапије зрачењем. Петнаест година касније, постала сам мајка“, сведочи Моаза Ал Матроши.

Захваљујући замрзавању и трансплантацији ткива јајника у свету су већ рођене десетине беба.

„У више од 95 одсто случајева, после трансплантације, функција јајника се враћа. Ми имамо више од 70 рођених беба након трансплантације ткива јајника“, наводи доктор Меиров Дрор, директор Центра за фертилитет из Израела.

„Ако постоји могућност да се похрани фертилитет онда се и то предлаже, али прво је лечење малигне болести. Ми смо обавили ове године прву трансплантацију, вратили смо јајник у карлицу и онда се ишло поступком ин витро фертилизације“, објашњава др Борут Кобал са Универзитетског медицинског центра у Љубљани.

На Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије, код жена које болују од неке малигне болести, кад год је то могуће, у циљу очувања репродукције, примењује се поштедна хирургија. У циљу рађања више беба, ускоро ће радити и трансплантацију ткива јајника.

„Може да помогне многим женама које, не само ако добију малигну болест и чека их лечење хемиотерапијом или операцијом, него и свима онима које због других болести очекују да ће им репродуктивна функција опасти. Тако да се ради о једној новој ствари коју ћемо и ми сигурно применити у пракси у наредној години“, наглашава професор др Александар Стефановић, председник Удружења гинеколога и опстетичара Србије, Црне Горе и Републике Српске и директор Гинеколошко акушерске клинике у Вишеградској.

Србија има Банку репродуктивних ћелија, али бројем давалаца не може да се похвали.

„Имамо преко 20 донора мушкараца, сада радимо са њима финалне претраге, али нажалост, за сада немамо женске доноре што је битно и што се више тражи. Свест људи мора да се пробуди“, додаје доктор Стефановић.

Право да буду донори репродуктивног материјала имају жене које су здраве, и физички и психички, а имају између 21 и 34 године. Мушкарци могу да буду донори до четрдесете године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се