Дај педалу раку – превенција и рано откривање кључни код рака дојке

По смртности од рака дојке, Србија је друга у Европи. Не мора да буде тако, јер окривена на време, ова болест је излечива у више од 90 одсто случајава. Зато вас у октобру – месецу борбе против рака дојке – подсећамо да идете на редовне прегледе. То чинимо и данас јер се пети пут одржава манифестација „Дај педалу раку“.

Пацијенти, лекари, познате личности, спортисти, бициклисти данас ће дати педалу раку - возиће бицикл у 22 града, њих око 2.000.

„Осим по масовности, манифестација 'Дај педалу раку' разликује се од претходних издања по томе што су 'увезани' сви они који могу да утичу на смањење смртности од рака дојке како на државном нивоу, тако и на локалу“, каже Весна Бонџић из Женског центра „Милица“.

Према њеним речима, локалне самоуправе, локална удружења грађана, пацијената, пре свега, спортски радници, породице повезани и данас возе вожњу подршке „Дај педалу раку“.

„Повезали смо локалне самоуправе са удружењима грађана и они су организатори спортског дана где се говори о важности превентивних прегледа, важности здравих стилова живота. Циљ је да порука да жене морају обављати редовне прегледе - самопрегледе, једном годишње ултразвучне и мамографске прегледе и тако даље, стигне до саваке жене у Србији“, објаснила је Бонџићева дадајући да је и њој рак дојке откривен након што је напипала промену на дојци пре 12 година.

„Возим бицикл. Он је добар у превенцији, али и рехабилитацији после операције дојке јер не оптерећује руку, а бавите се физичком активношћу“, рекла је Бонџићева додајући да свест о важности превенције рака дојке и његовог раног откривања треба да има свака жена у Србији.

Др Игор Спурнић, хирург Института за онкологију и радиологију Србије наводи да та установа пружа подршку оваквим иницијативама јер су изузетно значајне за здравствено просећивање популације: „Рак дојке представља озбиљан здравствени проблем јер сваке године не територији централне Србије од рака дојке оболи 4.600 особа, а од тога умре њих око 1.600. То се дешава због тога што се рак дојке у нашој земљи открива релативно касно и резултати лечења нису како треба“.

Због тога је изузетно битно, истиче др Спурнић, да се промовише свест о превентивним прегледима, раном откривању рака дојке када су ефекти тог лечења најбољи.

Доцент Верица Јовановић, в. д. директора Института „Батут“ наглашава да је данас у фокусу значај превентивних прегледа, односно раног откривања рака дојке путем мамографије.

„Мамографија представља златни стандард у постављању дијагнозе рака дојке и зато се препоручује као веома значајна за све жене од 50 до 69 година и овакав преглед треба урадити једном у две године. Пре 40. године преглед избора је ултразвучни преглед. Прву мамографију треба урадити између 40. и 50. године, а од 50. она се ради редовно“, објашњава др Јовановић.

Последњи подаци показују да свака трећа жена која је позвана скринингом обави мамографски преглед, те да је више од 1.000 жена управо таквим програмом поставило дијагнозу карцинома дојке.

„Оваквом акцијом промовишемо значај мамографског прегледа како се болест открила у раној фази, како би се квалитет живота очувао, како би 85 одсто случајева жена дошло до преживљавања без последица“, поручила је др Јовановић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се