Доктор чија животна прича личи на сценарио за филм

Завршио је архитектонску школу, био бубњар у познатој рок групи а медицину је завршио да би разумео своју болест. Данас је доктор Томас Печнер светски признат дијагностичар и научник.

Томас је лекар, потпуно другачији од оних на које смо навикли.

„Разлика је можда у томе, што је приступ лечења којим се ја бавим комплетно холистички“, рекао је, гостујући у Београдској хроници, др Печнер и додао да је важно да се увек прво тражи узрок обољења.

„Не третира се симптом, не склања се бол, моментални него узрок те боли. Ако вас боли зуб, ви узмете таблету и бол престане, зато што сте нерв, једноставно успавали, али зуб вам није поправљен“, објаснио је др Печнер.

Додао је да није против коришћења лекова, јер, како каже, сваки лек има своје оправдање и значај, као и корисност током одређеног времена узимања.

„Ја сам се лечио променом исхране, променом начина живота, медитацијом. Нисам узимао лекове зато што није било потребе, али ја нисам никакво мерило тога, има људи којима лекови помогну и где су лекови оправдани“, рекао је др Томас Печнер.

Говорећи о персонализованом лечењу, доктор наглашава да неће сваки лек деловати подједнако на све оне који га узимају. Дејство зависи од година, пола, стања хормона, начина апсорпције лека...

Још једна од пракси којом се бави је и „читање дијагнозе са лица“, што је крајње необичан приступ о коме се мало зна.

„Ми смо почели да радимо истраживања у пренаталној дијагностици. Значи, шта се дешава са бебом током девет месеци у трудноћи и установили смо да велики утицај на развој детета, нормално, има исхрана мајке, али да на изглед детета утицај има и клима. То су два фактора која формирају структуру и изглед лица, не само гени“, испричао је др Печнер и додао да све што једемо, утиче на органе.

Каже да све што једемо, мења структуру органа чије се стање потом види и на лицу. То може видети на линијама руку, у структури косе, на кожи, на лицу и да се посматрањем особе, мож стећи дијагностичка слика о здравственом стању особе са тачношћу од 87 одсто. Ипак, наглашава, реч је о додатној врсти дијагностике.

Додаје да је дијагностика којом се он бави, присутна у клиничкој пракси и на неким факултетима. 

Иначе, доктор Печнер је покренуо иницијативу да се у Београду оформи центар за палијативну негу деце и младих који се сада лече на Геронтологији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се