Школарци, понесите ужину од куће, избегавајте куповна пецива и газиране напитке

Једно истраживање је показало да више од половине тринаестогодишњака купује сендвиче или пецива за ужину у школи. Препоручени унос од пет оброка дневно има тек сваки четврти ученик, а трећина ђака поврће не једе сваког дана.

Доручак – вежбање, ужина – спавање, ручак – играње. Овако углавном изгледа један дан детета у вртићу. 

Са почетком осмогодишњег школовања таквих дана је све мање, али родитељи се труде да деци задрже здраве навике у исхрани. У томе успевају, показује наша анкета, али можда и зато што су у питању деца нижих разреда.

Шта се онда деси после основне школе? Воћна ужина у средњој школи као да је искључена. За време великог одмора испред једне београдске гимназије нисмо видели ниједног ђака са воћем у руци.

Наставници Основне школе „Вук Караџић“ кажу да имају обавезу да деци причају о здравој исхрани, и да им је комуникација са родитељима на ову тему веома важна.

„Моје дугогодишње искуство каже да је ситуација пола-пола у последње време. Мислим да то иде у корист ученика који носе ужину са собом и то ужину која је квалитетна, шта значи квалитетна то је воће то је поврће“, каже учитељица Радмила Стојановић.

И нутриционисти истичу да је изузетно важно шта ће и када деца јести. Како је доручак најважнији оброк током дана, важно је да буде здрав.

„Пекарски производи који су деци доступни, често су нутритивно осиромашени, најчешће садрже само скроб и масноће, неретко и масноће које се дефинишу као трансмасти које нису добре за здрвавље. Боље да понесу са собом ужину која представља неко интегрално пециво са неким месним нареском, младим сиром и доста поврћа. То ће много боље утицати на организам и развиће“, изјавила је Тања Бакрач, нутрициониста.

Ипак, неке навике се, чини се, мењају. Тек петина ученика основних и средњих школа не једе слаткише сваког дана, а свако десето дете пије газиране сокове. Према подацима Института за јавно здравље што су ђаци старији, више пију газиране напитке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се