Мања плата, дужи губитак памћења и три пута брже старење

Смањења плата доводи се у везу са лошом функцијом мозга, нарочито у средњим годинама. Здравље људи се погоршава када имате мање новца у односу на зараду из претходне године, наводи се у истраживањима.

Двадесетогодишња студија започела је 1990. године и пратила учеснике кроз Велику рецесију, период економске кризе широм света.

Резултати су показали да су волонтери чија је плата смањена бар једном током две деценије били лошији на когнитивним тестовима.

Француски истраживачи тврде да је утицај смањења плата на здравље мозга био три пута већи од оног од природног старења током једне године.

Студију коју је водио Истраживачки центар Инсерм у Бордоу пратило је 3.287 људи.

Сви су у почетку имали од 23 до 35 година. Истраживачи су пратили колико често им је приход падао, као и у ком проценту се плата мењала.

На крају студије учесници су добили тестове размишљања и памћења, који су мерили колико су добро испунили задатке и колико времена им је требало да их заврше.

Истраживачи су открили да су волонтери са два или више смањења плата имали лошије резултате од оних чија се плата није променила.

Подаци су такође показали да су волонтери који су имали једно смањење плата имали 2,87 поена ниже од оних чија се плата није променила.

Волонтери који су доживели један или више падова прихода имали су мање беле мождане масе, односно ткива које повезује различита подручја мозга. Ако особа има болест беле мождане масе, постепено ће имати потешкоћа са способношћу размишљања, равнотеже и ходања.

Претходна истраживања показују да се волумен и тежина мозга смањују како старимо – за око пет процената по деценији када особа напуни 40 година.

„Наши резултати пружају доказ да је већи пад прихода током година повезан са нездравим старењем мозга у средњим годинама“, рекла je др Грасет и додала да појединци који имају нестабилне приходе могу бити више изложени ризику због кардиоваскуларних фактора ризика, депресије или перципираног стреса.

Они са финансијском нестабилношћу могу створити нездраве навике, попут конзумирања алкохола или цигарета, или не успевају да управљају болестима попут дијабетеса – што може да доведе до озбиљних компликација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се