Ако сте заменили ноћ за дан, макар помозите себи

Ако радите или учите ноћу потрудите се да при руци имате намирнице које ће вам помоћи да лакше пребродите недостатак сна.

Сигурно сте се запитали колико нам је сна довољно. Лекари тврде, од шест до осам сати. Међутим, дешава се да због посла или учења, дан заменимо за ноћ. Поставља се питање како наш организам реагује на то.

„Наш организам је предвиђен да буде активан током дана, а да спава током ноћи. Свако нарушавање тог ритма доводи до неусклађености нечега што се зове биолошки часовник и долази до бројних промена које се могу одразити на наше здравље. Пре свега долази до пада концентрцаије, пада фокусираности, што повећава могућност озлеђивања на раду“, објашњава доц. др Драган Хрнчић, физиолог са Медицинског факултета у Београду.

За ноћно учење или рад, концентрација нам је и те како потребна. Чиме да је нахранимо?

„Током ноћи треба узимати мале ситне оброке, такозване, здраве грицкалице, коштуњававо воће. Јабуке су одличне за концентрацију, а препоручује се и обично млеко које осим што нам даје шећер, даје и довољне количине воде, чиме спречава дехидратацију“, напомиње др Верослава Станковић, специјалиста исхране.

Тешко вам пада да ноћу останете будни, а још теже уколико једете обилне оброке.

„Ноћни рад захтева и велико ангажовање нашег мозга и неопходно је уносити велику количину шећера, јер мозак као гориво користи само шећер. Међутим, не треба претеривати у количинама, као ни у великим количинама хране нарочито, не масне, јер она повлачи циркулацију из мозга и на тај начин смањује нашу концентарацију и доводи до поспаности“, додаје докторка Станковић.

Због ноћног рада не трпи само концентрација. Дуготрајни ефекти депривације и нарушеног квалитета спавања, у првом реду утичу појаву метаболичког синдрома, кардиоваскуларних обољења, чак и до повећања ризика за развој карцинома, напомиње др Хрнчић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије