Систем обавештавања – повучени а прописани лекови

Лекари у Дому здравља „Палилула“ нису добили обавештење да су два српска произвођача са тржишта повукли лек „ранитидин“, јер су у активној супстанци, која се производи у Индији, пронађене нечистоће.

Интерниста Игор Димитријевић каже да су захваљујући медијима чули шта се дешава, али да ће, док не стигне званични документ, пацијентима који имају гастоинтестиналне тегобе, и даље прописивати „ранитидин“ и „ранисан“.

„Све до тада, док они не добију званично обавештење које је здравствена установа добила од Агенције за лекове или од произвођача, апсолутно, они нису у обавези да поступају другачије“, рекао је др Игор Димитријевић из дома здравља „Палилула“.

Када произвођач добровољно повуче лек, дужан је да о томе обавести апотеке и здравствене установе, кажу у Агенцији за лекове и медицинска средства Србије.

Постоји неколико ситуација и начина на који они обавештавају здравствене раднике и јавност. У оваквој, Агенција је информацију објавила на свом сајту и у Билтену, а када је ситуација озбиљнија, здравственим установама и апотекама шаље се писмо.

„Здравствени радници, лекари и фармацеути и друго медицинско особље, свакако треба да буду одговорни и да се додатно информишу, да прате редовно вести на сајту Агенције за лекове, како би били у потпуности информисани о свим могућим нежељеним реакцијама, алертима, упозорењима, повлачењима у најекстремнијим случајевима, које спроводи Агенција за лекове или о којима Агенција за лекове обавештава стручну и општу јавност“, каже Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије.

Подразумева се да се лекари током радног века усавршавају и прате шта се дешава на тржишту лекова, али како на послу немају интернет везу, то могу да раде једино код куће. Ипак, кад Дом здравља добије званично обавештење, ситуација се мења.

„Они прво немају времена од превеликог броја пацијената, када имају по 40, 50, некад и 60 пацијената, они немају времена да проверавају одређене информације. Друго, они немају интернет конекцију, значи они немају Гугл конекцију да могу да користе компјутер у неке приватне сврхе. Дакле, они једино што могу да ураде, то је преко свог мобилног телефона, али ван радног времена или у току паузе па да покушају да се информишу“, каже др Димитријевић.

Иначе, данас је у београдским апотекама била права јагма за истим леком произвођача из Северне Македоније, који није повучен са тржишта.

Нечистоће најчешће настају од растварача

Према речима надлежних, активна супстанца коју користи „Алкалоид“, набавља се у Кини. Откуд онда нечистоће у  „ранитидину“ и „ранисану“? У скоро свакој активној супстанци од које се праве лекови налазе се нечистоће, које најчешће настају од растварача, без обзира где се он производи.

Прошле године, то се догодило са леком за хипертензију, и код њега је пронађен нитрозамин као и код активне супстанце „ранитидина“.

„На основу свих информација којима је Европска агенција за лекове располагала, израчунато је, на нивоу епидемиолошке процене, да, уколико би 100.000 пацијената примало тај антихипертензив сваког дана, у максималној дози у току шест година, онда би настала 22 додатна случаја канцера у односу на неки базални ниво јављања канцера у тој популацији“, изјавио је проф. др Мирослав Савић са Фармацеутског факултета у Београду.

Европска агенција за лекове 12. септембра је почела испитивања која треба да потврде или демантују могући штетан утицај нитрозамина на људско здравље. До тада је најбоље посаветовати се са својим лекаром.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара