Пијан без капи алкохола – бактерије у желуцу га напијале

Медицински стручњаци у Кини остали су збуњени када су наишли на пацијента који је постајао пијан без конзумирања ни капи алкохола. Чудан случај на који су наишли могао би да доведе до тога да лекари боље разумеју зашто јетре пацијенат који не пију могу да оболе од болести везаних примарно за алкохоличаре.

Двадесетседмогодишњи мушкарац патио је од безалкохолног стеатохепатитиса, а дешавало му се нешто крајње чудно – постајао је пијан, а да није окусио ни кап алкохола.

У крви су му проналазили и до 400 милиграма алкохола по децилитру крви, што би уобичајено значило да је попио десетак чашица жестине.

Пацијенту је само требало мало воћа и угљених хидрата.

Иако делује као лош изговор за саобраћајну полицију, заправо је могуће да одређене цревне бактерије искористе угљене хидрате из хране и ферментишу их у алкохол.

Ретко стање се назива "Auto-Brewery Syndrome" (АБС), а сада је помогло стручњацима у Кини да боље објасне како настају оштећења на највећој човечјој жлезди.

Иако је синдром веома редак, од неколико десетина добро испитаних случајева, чини се да га изазива превелико присуство омиљеног гљивичног пријатеља сваког пивата – saccharomyces cerevisiae.

Овога пута, међутим, истраживачи су морали да потраже другог кривца, јер то није био случај.

„Прво смо помислили да је због квасца, али су тестови били негативни“, каже доктор Ђинг Јуан са Института за педијатрију у Пекингу.

Анализирајући измет пацијента лекари су идентификовали новог потенцијалног кандидата - микроб klebsiella pneumoniae.

У највећем броју случајева ради се о „досадној“ бактерији, која се уобичајено налази у дигестивном тракту, али код овог Кинеза била је све само не досадна.

Истраживачи су упоредили његове налазе са 43 пацијента који болују од неалкохоличарске масне јетре, као и 48 здравих људи. Открили су да је током студије, број бактерија Klebsiella pneumoniae порастао код осталих људи за само 0,2 одсто, док је код субјекта истраживања порастао за 19 одсто.

За идентификованим кривцем, тим стручњака изоловао је бактерију и утврдио да је не само била толерантна на алкохол, већ је могла да ствара значајне количине са или без присуства кисеоника.

Касније су утврдили да чак 60 одсто пацијената са неалкохоличарском масном јетром је имало сојеве ове бактерије који су могли да стварају осредње или велике количине алкохола. За разлику од њих, здрави људи имали су само шест одсто поменутог соја.

Да би потврдили везу соја klebsiella pneumoniae и болести масне јетре, истраживачи су инфицирали црева мишева са бактеријом. И заиста, два месеца касније, њихове јетре су показале знаке оштећења.

Ови налази, међутим, не значе да је klebsiella pneumoniae примарни узрочник масне јетре код пацијената који не конзумирају алкохол, али свакако јесте један од.

„Наша студија показала је да је сој ове бактерије сигурно један од узрочника. Ове бактерије оштећују јетру слично попут алкохола. Једина разлика јесте што са њима нема избора“, истакао је Јуан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара