На конгресу кардиолога у Београду потписан протокол о сарадњи с Кином

Већ три дана, Србија је центар интервентне кардиологије. На конгресу је око хиљаду најбољих светских кардиолога. Одржали су предавања и радионице, оперисали, представили нове методе лечења.

Сваке године у свету око 17,9 милиона људи умре од болести срца и крвних судова. 

„Коронарна болест је једна од водећих узрока смрти, не само код нас, већ и у свету. Више од половине свих смртних исхода је узроковано срчаним ударом или можданим ударом. То је дегенеративна болест, артериосклероза коју не можемо потпуно спречити, али је можемо успорити“, рекао је проф. др Горан Станковић, интервентни кардиолог.

Доктор додаје да је могућ утицај на факторе ризика.

„Уколико променимо начин живота, ако водимо рачуна о факторима ризика, пре свега о шећеру, хипертензији, о томе да не будемо пушачи, ако се крећемо, једемо редовно; уколико све те факторе смањимо на минимум, ми ћемо моћи да одложимо процес артериосклерозе, али га не можемо потпуно зауставити. Међутим, медицина се развија, и ми имамо јако пуно нових метода лечења и лекове који успоравају процес“, изјавио је др Станковић. 

Конкрес „Синергија“ организује Клинички центар Србије у сарадњи са колегама из Кине, Индије, Јапана и Канаде.

„Мислим да смо имали привилегију да укључимо пет центара из Индије, одакле смо имали живе преносе интервенција. Лекари који су овде разменили мишљење, много боље ће моћи да пренесу најновија сазнања у своју свакодневну праксу, и ја сам убеђен да ће већ од понедељка, сваки болесник, који буде дошао, моћи да се лечи сазнањима са нашег конгреса и са Европског конгреса кардиолога“, додао је др Станковић.

Конгрес је био прилика да се потпише протокол о сарадњи са Кином.

„То је чувена иницијатива 'Појас и пут', у оквиру које потписујемо уговор Клиничког центра Србије са медицинским центрима у Кини о сарадњи, у едукацији, тренингу наших стручњака, како у Кини тако и кинеских стручњака на нашем конгресу 'Синергија' наредне године, али и размена у пољу базичних истраживања, што је изузетно важно јер су нам потребни нови лекови и нови начини лечења. Кина огромну количину новца инвестира у ове пројекте и ми смо равноправни партнери. Тако да сам заиста пресрећан да је ова 'Синергија' и пружање руке сарадње свима у свету резултирало и овим првим потписаним уговором“, закључио је др Станковић.

У Србији, сваке године, око 50.000 људи умре од болести срца и крвних судова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара