Радар буке, спас од прегласног саобраћаја

Мотоциклисти који својим двоточкашима грме кроз насељена места, директно утичући на наше здравље, ускоро би могли да буду прошлост. Бар у Француској.

Уређај назван „радар буке“, постављен је на једној саобраћајници поред аеродрома Орли у Паризу. Нови систем може да препозна бучна возила, одреди њихову локацију и аутоматски покрене поступак против несавесних возача, шаљући казну за прекршај.

„Овај радар опремљен је камером која снима слике. Идеја је да упаримо видео-надзор с нивоoм буке, тако да ћемо тачно знати ко ствара буку, као и која је његова путања. Савршено ће се идентификовати сви елементи, и сликом и звуком, на врло прецизном нивоу“, објашњава Дидије Гонзалес, челник насеља Вилнев Л Руа у Паризу.

Бука негативно утиче на психофизичко здравље, појачава нервозу, оштећује слух, али и доводи до кардиоваскуларних и других поремећаја, ремети имуни одговор организма.

„Најзначајнија бука, она изнад одређеног нивоа, штетна је за наше здравље. Чак је и Светска здравствена организација почела да се бави питањем буке, јер сада знамо колико је штетна за наш организам“, нагласио је Гонзалес.

Уређај има четири микрофона која мере ниво децибела сваке десетинке. При том, може да одреди и извор звука. Стручњaци подсећају, први упозоравајући знак да се нешто дешава са слухом је зујање и тада се обавезно треба јавити специјалисти. Трајни губитак слуха изазван буком неизлечиво је обољење.

„Мерење је врло добро, јер неки мотоциклисти и возачи аутомобила намерно праве буку, поготово када су у питању велики мотоцикли“, каже Естроп Блез, становник париског насеља Вилнев Л Руа.

Систем је за сада у пробном раду, још нису изречене новчане казне. Влада планира двогодишње испробавање технологије, која ће, уз тестирање уређаја, одредити и ниво дозвољене буке.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се