Амброзија, бежите у планине или на море

Ако ових дана кијете, кашљете, отежано дишете, сузе вам очи и све то траје дуже од две недеље – то није прехлада. Највероватнији кривац је амброзија.

Ово је период када цвета – август и септембар. А тренутно је период када је највећа концентрација полена амброзије у ваздуху. Поготову када временске прилике одговарају цветању и ширењу“, каже Драгана Тадић, алерголог са КБЦ „Бежанијска коса“.

Симптоми су увек исти. Понављају се из сезоне у сезону код више од 10 одсто светске популације.

„Тај пораст броја пацијената није везан ни за пол, ни за године, ни за расу. Пад имунитета нема везе са тиме да ли сте добили алергију. Морам да кажем да су пацијенти који сада дођу закаснили, јер је висока концентрација. Сада могу само да се ублаже симптоми“, објашњава Драгана Тадић.

Знајте да амброзији не прија висина.

„Највећи проблем је у градовима, где је највећа концентрација. Оно што прија и што саветујемо je да оду на одмор, море или планине, на надморске висине изнад 1.000 метара, којe не погодују амброзији“, наводи Драгана Тадић.

Не одговара јој ни физичка активност.

„Ако су пацијенти под терапијом, онда могу да вежбају, само је важно да је дозирамо. Наравно, мање ћемо оптерећивати људе док примају терапију. Вежбање је важно и да бисмо тај ограничени капацитет плућа, услед амброзије, повећали“, каже виши физиотерапеут, Бранко Воркапић.

Будите опрезни са појединим намирницама, на пример са лубеницом.

„Ради се о унаксрној реактивности неке врста полена и воћа и поврћа. Унакрсно реагује са дињом, лубеницом, семенкама“, објашњава Тадићева.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара