Виртуелна стварност у борби против деменције

Британски научници сматрају да би виртуелна реалност могла увелико да побољша квалитет живота људи с деменцијом. Истраживање је показало да се, за почетак, поправља расположење пацијената.

Истраживање у „Сент Ендрју“ дому за менталну заштиту у централној Енглеској, прати осам пацијената с различитим облицима деменције, укључујући Алцхајмерову и Хантингтонову болест.

Стари су између 41 и 88 година и имају различите фазе болести. Један од њих је 85-огодишњи Дру, човек који воли људе, псе и мотоцикле.

„Дру је врло дружељубив, воли да је запослен, виртуална стварност са њим је потпуни успех. Можда се не сећа свакодневних ствари, али се апсолутно сећа својих искустава које је доживео помоћу виртуалне стварности. Чак ће и наставити да прича о реакцијама других. То је заиста чаробно“, задовољна је психолошкиња клинике Инга Стрјуарт.

Дру је донео осмехе у собу пуну здравствених радника док се помоћу виртуелне стварности дружио са диносаурусима из доба Јуре.

Деменцију изазивају оштећења мозга изазвана ударцима или болести, попут Алцхајмерове. Особе с деменцијом пате од губитка памћења, имају потешкоће с размишљањем, решавањем проблема или говором.

„Људи у виртуалном окружењу говоре о својим прошлим искуствима. Можда ће се присетити и неких догађаја с почетка живота, или свог посла и неких празника“, објашњава Инга Стјуарт.

Тренутно, осмишљава се начин да пацијенти и њихове породице могу да генеришу властити садржаје у виртуалну стварност.

„Постоји пуно тога што бисмо могли да учинимо у погледу циљане реминисценције, у персонализираним порукама можда од чланова породице. Ово је тек почело и још пуно тога може да се учини“, сматра психолошкиња.

У међувремену, технологија виртуелне стварности учинила је Друа веома срећним човеком. Иначе, само у Британији, с неким обликом деменције живи преко 850 хиљада људи. Процењује се да ће се тај број до 2025. године попети на милион.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво