Тешка ђачка торба није једини кривац за проблеме са кичмом школараца

Од понедељка ђаци су поново у школским клупама. Нови почетак многим малишанима није лак, што због страха од непознатог, што због тешких ђачких торби.

Сваки трећи ђак у Србији има криву кичму. Кичму криви тешка ђачка торба, али исто тако и физичка неактивност и неправилно седење.

Последњи систематски преглед у Дому здравља „Стари град“ је обухватио популацију од 1.200 деце и показао је да од укупног броја, око 12 одсто деце има лоше држање или неки деформитет кичме, а око 22 одсто деце има равна стопала или спуштен свод стопала, наводи специјалиста физикалне медицине др Драгана Коковић Лојак.

Статистика је, такође, показала да током последње три до четири године постоји благи пад процента деформитета кичменог стуба у каснијем узрасту.

„Код деце се не може говорити о правим деформитетима, то је првенствено лоше држање, али утврдили смо да се оно смањује за негде око два процента, а у случају проблема са стопалима и до три процента у каснијим узрастима“, додаје докторка Коковић Лојак.

У складу са резултатима са систематског прегледа, деца би требало да оду на додатни преглед у матични дом здравља, напомиње гошћа Јутарњег дневника, како би се установило да ли је у питању само лоше држање или постоји деформитет.

„Уколико постоји лоше држање или деформитет свакако је неопходно да се спроведе дозирани корективни програм, а пливање и дозирана физичка активност је такође једна од препорука за поправљање и одржавање доброг држања“, саветује др Драгана Коковић Лојак.

Поред тога, треба напоменути да свако шесто дете у Србији има деформитет стопала, свако треће је гојазно. Познато је да је гојазност окидач за преко 50 болести. Требало би да мислимо о томе док не буде касно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се