Наочаре које вам неће заштитити само очи

Осим што угрожавају здравље ока, светлост и садржаји са ТВ екрана неретко неповољно утичу и на функционисање мозга, пре свега због велике количине информација. Од тога је тешко побећи, због чега је група америчких стручњака осмислила наочаре за „дигиталну детоксикацију“.

Необичне, али за вид изузетно корисне, ове наочаре имају специјално ротирано поларизовано стакло, које блокира светло са екрана.

„Схватили смо да када држите класичан пар наочара за сунце под углом од 90 степени, оне блокирају светлост екрана. Зато смо и ми само ротирали поларизована сочива за тих 90 степени“, каже оснивач компаније Ивак Каш.

Наиме, екрани су вертикално поларизовани као и већина сунчаних наочара. Подешавањем фокуса, конструктори су успели да екране оставе видљивим, али не и светлосни садржај који емитују. За сада, блокира се светлост са ЛЕД, ЛЦД и неких компјутерских екрана, али не и са дигиталних билборда, паметних телефона или екране таблета.

Осим користи по здравље очију, по речима конструктора, наочаре имају и додатну димензију, јер пружају и ментални детокс.

„Сањам о свету у ком свако може да контролише медијски атак реклама, технологија, о свету који од нас не прави жртве пропаганде, већ омогућава контролу свих тих ентитета“, објашњава Иван Каш.

У овом тренутку, иноватори не планирају масовну производњу, и поред бројних понуда. Приоритет им је усавршавање модела у сарадњи са Универзитетом у Рочестеру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво