Изађите на сунце по витамин Де

Процењује се да око милијарду људи у свету пати од недостатка витамина Де. Зашто наше кости зависе од њега, зашто га зову витамином сунца и како да искористите лепе дане који су пред нама, сазнајте у РТС-овој клиници „Наздравље“.

Да ли сте знали да постоји веза између витамина Де и холестерола и то нераскидива?

„Витамин Де јесте један витамин који је растворљив у мастима и настаје од холестерола, али у својој активној форми он је један хормон, који путем крви путује до наших црева и потпомаже тамо преузимање калцијума“, објашњава асистенткиња на Медицинском факултету у Београду др Биљана Ђурић.

Зову га још и витамином сунца јер настаје у кожи, под дејством УВ зрака.

„Сам витамин Де може да се синтетише у нашој кожи, из холестерола који свакако ми имамо у организму. За то је неопходно УВ зрачење, које добијемо пореклом од сунца“, каже др Ђурић.

„Данас је довољно да будете пет до десет минута на најјачем сунцу и имаћете сасвим довољно Де-витамина за тај дан. Наравно, ово се односи на млађе доба, средње доба живота, али они који дођу у трећи период живота, код њих је другачије. Њима се препоручује да Де-витамин добијају на други начин, да узимају одређене капсуле са одређеном количином Де-витамина“, истакао је др Александар Адамовић, директор Клинике за кожне болести.

Потребан је нашим костима, зубима, мишићима, нервима и зато они прво осете недостатак витамина Де у организму.

„Последице могу бити озбиљне, будући да он као активна форма хормона потпомаже да ми преузмемо калцијум из црева и самим тим депонујемо га у костима. Уколико се тај дефицит јави код деце, настаје рахитис, а код одраслих остеомалација“, указала је др Ђурић.

Др Адамовић подсећа да се данас зна да Де-витамин коригује и количину холестерола, триглицерида у организму и да има антиканцерогено дејство.

Осим сунца, витамин Де можете добити и храном. Зато, јаја и рибу не избегавајте.

„С обзиром на то да је растворљив у масти, само то говори да га има у масним намирницама. На првом месту то су пуномасни сиреви, затим млеко и одређене намирнице које се обогаћују у индустријској производњи, а то је углавном млеко. Осим тога, има га у маснијој риби, морској риби, највише у лососу, скуши, харинги и сардинама“, набраја нутрициониста Ана Тодоровић.

Недостатак витамина Де открива се анализом крви у којој се најчешће тражи активна форма витамина Де и у компарацији са осталим хормонима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво