Са 65 година сазнала да не осећа бол због генетске мутације

Шкотланђанка Џо Камерон не осећа бол, једва осећа анксиозност и страх, а можда поседује и способност бржег зацељивања рана. Са генетском мутацијом која јој све то омогућава, Џо је живела 65 година пре него што је сазнала да је јединствена. Толико јединствена да на свету постоји још сам један сличан пример.

Седамдесетједногодишња Шкотланђанка живи близу чувеног језера Лох Нес у шкотским Висоравнима открила је да има генетску аномалију тек у 65 години када је потражила лекарску помоћ за кук, откривши да је имала тешки облик дегенерације зглоба, али да није искусила никакав бол.

Наредне године оперисала је руку, након чега такође није осећала бол, упркос томе што такав захват прате прилично јаки болови.

Током живота није уопште примећивала посекотине или опекотине, а све повреде које би претрпела зацељивале су се прилично брзо. Осим тога, обожава најљуће љуте папричице, од којих добије „пријатно осећање у устима“.

После операције руке, лекари су се заинтересовали и послали је на додатна истраживања на Универзитетски колеџ у Лондон.

Тим генетичара секвенцирао је делове њеног генома, као и њене мајке и деце. Кривац за њено стање јесте недостатак малог сета ДНК у FAAH-OUT „псеудогену“. Осим тога, откривен јој је један једини замењени нуклеотид у FAAH гену, који је одговоран за лучење ензима хидролаза масно киселинских амида.

Претходна истраживања такође су показала да су људи са малим варијацијама на FAAH гену мање анксиозни и лакше подносе бол.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара