Добар и лош холестерол

Масноће у крви су опасне, али неопходне. Када су добре, а када лоше по наше здравље.

Сви знамо за холестерол, али га обично спомињемо тек када нам прави проблеме.Требало би да знамо да је холестерол неопходан за нормално функционисање сваке наше ћелије.

„Холестерол представља једну од компоненти масти у нашем организму и он је врло битан зато што чини наше ћелијске мембране. Битан је за стварање бројних хормона, као што је полни хормон, витамин д, хормон надбубрежне жлезде“, истиче др Марија Стојановић, са катедре за физиологију Медицинског факултета у Београду.

Његово штетно дејство се испољава тек када је у крви присутан у већим концентрацијама.

До тада он помаже нашем организму.

„Вредности укупног холестерола, требало би да буду од 3-5 ммол/л , а вредности преко пет ммол/л  су оне које се сматрају ризичним“, истиче докторка Стојановић.

Један холестерол је добар, а други лош. Зато га проверите једном годишње, јер његов поремећај може да угрози кардиоваскуларни систем.

„Постоје две фракције холестерола: добар холстерол или хдл и лош или лдл. Лош се сматра лошим, јер он директно учествује у артеросклерози“, каже докторка Марија.

„На првом месту  су болести срца и крвних судова од којих умире сваки други грађанин. Један од важних фактора ризика за изазивање  коронарне болести, и артеросклерозе као узрочника инфаркта срца и шлога је хиперлипопротинемија или хиперхолестеролемија“, напомиње  проф. др Милика Ашанин, директор клиничког центра Србије.

Треба још знати да низак холестерол није добар знак.

„Ниске вредности холестерола, могу да буду некада ниске, када се ради о нерегуларној исхрани, или због болести јетре. Због тога што се холестрол ствара у јетри, па могу да доведу до смањење концентрације холестерола у крви“, закључује докторка Стојановић.

Балансираном исхраном можемо наш липидни статус довести у равнотежу.

„Ми холестерол уносимо са многим другим намирницама, то је такозвани скривени холестерол, који се налази у различитим грицкалицама, пецивима, у месу, јајима, млеку“, каже докторка Верослава Станковић, специјалиста исхране и додаје да не би требало да избегавамо месо, јаја, млечене производе...За равнотежу и смањење важно је избегавати грицкалице. 

„Ми препоручујемо више физичке активности, дијету, а ако треба и лекове“, закључује проф. др Милика Ашанин, директор Клиничког центра Србије.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се