Пољска у потрази за новом методом у лечењу карцинома

Пољски научници са Универзитета у Гдањску патентирали су нови метод за брзо дијагностиковање карцинома уринарног тракта, који би могао да побољша тачност постављање дијагноза.

Нови пољски метод може да детектује ензиме у урину које ослобађају канцерогени тумори, чак и у раним фазама раста.

„Наш метод омогућава нам дијагностиковање карцинома уринарног епитела у раним фазама његовог развоја. Такође, омогућава праћење болести и проверу да ли се вратила“, истакла је Наталија Груба  научница из лабораторије за аналитичку и биохемијску нанодијагностику универзитета у Гдањску.

Нова метода значајно је мање инвазивна од садашњих метода дијагностиковања.

„Претходне методе заснивале су се на провери да ли је тумор порастао и да ли се може видети. Проблем је што у у раним фазама развоја тумори нису видљиви голим оком, али се већ ослобађају ензими које наша метода може да открије“ рекао је Наталија Груба.

Уколико се потврде налази научника, нови метод представљаће „пробој светске величине“.

„Радили смо клиничке тестове на скали средње величине. Тестирали смо око 800 узорака урина и од здравих и од болесних људи. Код здравих, тачност дијагнозе је 90 одсто, код болесних људи око 80 одсто“, нагласио је Адам Леснер, научник у лабораторији аналитичке и биохемијске нанодијагностике универзитета у Гдањску.

Рак мокраћне бешике је међу десет најчешћих врста канцера широм света. Према подацима Светске здравствене организације, само прошле године дијагностиковано је око пола милиона нових случајева. Много је заступљенија код мушкараца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара