Нова метода за бржу дијагностику болести срца

Стрес, неправилна исхрана, физичка неактивност, цигарете, све то лоше утиче на наше срце и оно страда. А шта му помаже?

У Клиничко-болничком центру „Бежанијска коса“ ускоро ће почети примена нове методе за бржу дијагностику болести срца.  

Сваког сата у Србији најмање шест особа умре од болести срца и крвних судова, дневно 147 особа, а годишње изгубимо град од око 53.000 становника.

То можемо да променимо превенцијом: да оставимо пушење, да вежбамо и да се здраво хранимо.

„Потребно је да имамо пет оброка, да смањимо угљене хидрате, хлеб, шећер. Физичка кондиција је услов да неко очува здравље и очува животни век, зато морамо имати планирану физичку активност, око пола сата током дана“, рекла је др Марија Здравковић.

У борби за „здраво“ срце помажу и редовни прегледи, а ускоро ће та борба бити и мало лакша уз помоћ нове методе за брзу дијагностику коронарне болести – аденозински стрес кардиомагнетни тест.

„Пацијент улази у магнет, ставља му се браунила и контраст који боји структуре срца, додаје се и један агенс који убрзава проток и шири крвне судове да бисмо што боље могли да видимо да ли има закречења крвних судова“, истиче Марија Здравковић, лекарка Клиничко-болничког центра „Бежанијска коса“.

У томе нам помаже око 250 научника из региона и Европе.

„Сваког дана овом методом прегледамо десет пацијената, а годишње око 2.000. Спасили смо много живота, јер нам метода омогућава да откријемо и најсложенија обољења. Преглед највише помаже пацијентима са закречењем крвних судова или срчаном слабошћу“, каже проф. др Роберт Манка, кардиолог из Цириха. 

„Сваког дана прегледамо 20 пацијената, а недељно око 70. Ову методу користимо за брзу и рану дијагностику код пацијената код којих морамо да откријемо узрок срчане слабости. Раније смо те пацијенте подвргавали инвазивним процедурама. Сада то више не морамо“, додала је докторка Сара Мухарм, кардиолог из Брисела.

„Ова метода омогућава брже откивање коронарне болести, с обзиром на то да смо често имали пацијенте код којих нисмо могли да откријемо закречење крвног суда и да кажемо да је све у реду. Нажалост, дешавало се да пацијент после неколико месеци добије инфаркт или га пошаљемо на коронарографију“, истакла је докторка Здравковић.

Преглед траје 30 минута, безопасан је и није болан. 

Нема зрачења и може се применити код свих сем код оних који имају астму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије