Синдром хроничног умора – подмукло обољење са озбиљним последицама

Синдром хроничног умора утиче на милионе људи широм света. Особе са синдромом хроничног умора најчешће се жале на екстремни умор након било каквог напора: болови у мишићима и зглобовима, проблеми са спавањем и рационалним размишљањем.

Може да траје месецима, понекад и годинама, црпи енергију и снагу због чега се радне способности оболеле особе знатно смањују.

Оболела особа није свесна од чега пати, често проблем не препознаје ни околина, па је оптужују да је лења и да неће да ради. Ни медицини није лако да открије узроке који могу бити најразличитији.

„Синдром хроничног умора је озбиљно обољење и велики проблем у свету, а врло је могуће да имамо епидемију. Примера ради, у САД имате два и по милиона дијагностикованих случајева синдрома хроничног умора, а сматра се да је то тек 10 одсто правог броја“, истиче неурокардиолог Бранислав Миловановић, управник Интерне клинике КБЦ „Бежанијска коса“.

Према његовим речима, бројни синдроми могу да укажу на ово стање.

„Обично је први синдром замарање, али онда може да дође до проблема са штитном жлездом, па до скакања шећера. Осим тога, долази до аритмија и миокардитиса. Код жена може доћи до полицистичних јајника и других гинеколошких проблема. Аутономни нервни систем је први који је на удару“, објашњава Миловановић.

Најчешћи узрок је, како каже, акутна или хронична инфекција.

„Занимљиво је да се углавном траже бактерије и када се не пронађу, не тражи се даље. Међутим, не размишља се о вирусима, који су главни проблем – Епштајн-Бар вирус, цитомегаловирус, варичела зостер и херпес вируси. Уз те вирусе, који су најчешћи узрок, имамо и хламидије, микоплазме и борелије“, наводи управник Интерне клинике КБЦ „Бежанијска коса“.

Лечење зависи од тачног дефинисања узрочника – уколико је бактеријска инфекција дају се антибиотици, ако су вируси онда се морају давати антиоксиданси.

Миловановић истиче и да проблем понекада представљају његове колеге које не придају значај или погрешно дијагностикују. Тако је један од његових пацијената имао 23 дијагнозе пре него што му је откривен синдром хроничног умора.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара