Има лека за синдром смрзнутог рамена

Бол у рамену не треба игнорисати, не треба чекати да се сам повуче, нарочито ако нам је узрок непознат.

Смрзнуто раме је можда нама непознато, али физијатрима, ортопедима, терапеутима, и свима онима које то мучи, ово стање је добро познато.

„Има доста пацијената са тим проблемом. Јављају се мало касније него што би требало. Они кажу: 'Мало нас је болело, мало смо се мазали и тако време прође'“, каже специјалиста физикалне медицине докторка Светлана Матијашевић.

Пролази време, али не и бол. Овом синдрому заправо боље одговара опис болно раме, јер пацијент осећа бол који му не да мира. Није ретко, јавља се код два одсто популације.

„Проблем ове болести је болесна капсула зглоба рамена и она се промени, буде задебљала и онемогућава покрете рамена који врло често врло болни“, истиче ортопед Слађан Тимотијевић.

Не зна се зашто настаје овај синдром, али је познато да се јавља код неких болести и повреда.

„Спонтано код људи који су прележали инфаркт, који су прележали мождани удар, затим може да се јави у оквиру запаљенског реуматизма, у склопу дегенеративног реуматизма, после неких траума“, сматра докторка Матијашевић.

Често бол постаје неиздржив и утиче на свакодневне активности. Најчешће се јавља код популације између 40 и 60 година.

Док не одете код лекара, докторка Матијашевић предлаже како пацијент може себи да помогне: „Да би олакшали бол треба да скрате полугу руке, да ставе неку повеску, неку мараму где неће вући Земљина тежа то раме још више продубљивати бол. Затим када седе, требало би између надлактице и груднога коша да ставе неки јастук или умотан пешкир“.

Важно је и послушати савете терапеута, који предлаже једноставне вежби, како би се повећала сама покретљивост раменог зглоба.

Дијагноза се поставља на основу разговора са физијатром и прегледа ремена.

„Физикална терапија је јако битна, јер се одмах креће на вежбе и на аналгетску физикалну терапију са циљем смањења бола“, наводи др Матијашевић.

Некада је неопходна и операција, али у случајевима када је болешћу обухваћено и друго раме.

„Након пар месеци предлажемо када исцрпимо неоперативне методе, предлажемо операцију и најбоља је ендоскопска метода где радимо рилиз капсуле бола у рамену, као и физикалну терапију“, истиче др Слађан Тимотијевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара