Да ли грип може да се изнесе на ногама?

Имате грип, прележали сте га, или сте потпуно здрави. Без обзира којој групи припадате на правом сте месту, јер смо за вас проверавали да ли се грип може изнети на ногама и које су најчешће заблуде у вези са њим.

Ако сте болесни и кинете, сигурно је да ћете бар на тренутак осетити олакшање. Kао што је сигурно и да ћете онима у вашој близини отежати јер је управо ово један од начина за преношење грипа. А када се вирус усели у ваше тело, вероватно ће и колеге да вас иселе из канцеларије.

Бар смо тако мислили док нам поједини суграђани нису открили да чак и када су болесни, са температуром, иду на посао, па им се лечење пролонгира.

Пролонгиран је и школски распуст. Због грипа траје недељу дана дуже. Стручњаци страхују да би по повратку ђака у клупе вирус могао брже да се шири. Ни наставницима није свеједно, јер како кажу, поједини чак и болесни долазе на посао, а оправдани часови су луксуз за њих.

„Наше зараде су толико мале да и са сто посто не можете да саставите месец, а камоли са 65 посто које добијете када сте на боловању. Други разлог свакако јесте да свако ко оде на боловање све оно што је пропустио са ђацима мора да надокнади, тако да нама се никако не исплати да одемо, што због пара, што због надокнаде за коју никада не добијемо новац, преко онога што смо радили“, истиче Јасна Јанковић председница Уније синдиката просветних радника.

За грип је кажу најбољи лек мировање. Али шта када нисте у могућности да мирујете, већ морате да идете на посао? Постоји ли неки други лек да грип изнесемо на ногама?

„Оно што смо приметили и последњих година је да пацијенти који не испоштују неки режим реконвалесценције, односно рехабилитације након узимања терапије, да се ти симптоми враћају. Враћају се у истом облику, иста је клиничка слика. Ти пацијенти угрожавају и себе и породицу и околину. Ми саветујемо да се два до три дана прати температура, да се температура обара и да се узима терапија, пуно течности, хидрирање, витамини и лагана храна“, каже др Душанка Вујадиновић из Дома здравља „Стари град“.

Kако да будемо сигурни да нас је ухватио грип, а не прехлада. И једно и друго су респираторна обољења. Изазивана различитим вирусима, али са сличним симптомима.

„Грип обично креће нагло из пуног здравља, углавном иде са повишеном температуром, општим симптомима – то су малаксалост, главобоља, бол у мишићима и зглобовима. Након тога крећу и респираторне тегобе, пре свега горњих респираторних путева. Оно што грип разликује од других респираторних инфекција прехладе јесу чешће компликације и то што траје дуже од других респираторних инфекција“, објашњава епидемиолог Лепосава Гаротић Илић.

А да бисте га ескивирали, најбоља заштита је вакцинација, рећи ће вам лекари. Њих највише слушају пензионери, који су и најревноснији када је вакцинисање у питању. Са друге стране најризичнији су они који не прибегавају вакцинама, а то су грађани од 30 до 60 година. Ево шта они могу да ураде да би спречили грип да им дође у госте.

„Да се избегава одлазак у просторије у којима има пуно људи, да се проветравају просторије, влажно чишћење просторија, да се спроводи хигијена руку, значи прање руку топлом водом сапуном, не додиривати очи, уста, нос, избегавати руковање, грљење“, саветује епидемиолог Гаротић Илић.

Ако не желите да се нађете на столици у дому здравља, најбоље је да са првим симптомима грипа останете код куће. Не покушавајте да га, попут прехладе изнесете на ногама, јер је то највећа заблуда.

Заблуда је и да прехлада може да пређе у грип и да се он лечи антибиотицима. И зато за разбијање предрасуда, али и вируса биће довољно да послушате савете лекара, а уколико се ситуација закомпликује и да их посетите.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара