Уклањање бола у леђима помоћу кисеоника

Нема особе коју некад нису заболела леђа. Према подацима Републичког фонда за здравствено осигурање, управо су болови у леђима један од најчешћих разлога за одсуствовање са посла и одлазак на боловање. При најозбиљнијим променама на кичми неопходне су хируршке интервенције. Код лакших стања, пацијентима би требало да помогне метода која се од данас примењује и у Србији.

Има дискус-хернију у лумбалном делу леђа на пршљеновима Л-4 и Л-5. Дијагнозу многих наших грађана. Ипак, по нечему, Дарко ће због своје болести остати запамћен. Прва је особа којој је у Клиничком центру Србије, али и у региону, урађена нова интервенција против дискус-херније и бола који изазива то стање.

„Последњих година имам болове, у доњем делу кичме, као кад жаргонски кажете пресекла су вас леђа, последњих годину дана је то интензивирано. Дошло је до овог третмана, добро је прошло, осетио сам минимални убод, као када се вади крв. Надам се да ће бити све успешно како би се избегао захват, операција“, каже 34-годишњи Дарко из Чачка.

Дискус-хернија задаје велике проблеме и Италијанима. Гост Београда, чувени неурорадиолог из Италије, данас је био под будним оком и старијих и млађих колега у Клиничком центру Србије.

Сви су упијали знање док је он радио интервенцију уклањања бола у леђима помоћу кисеоника. Каже да се у Италији на операцију кичме чека три месеца и да ова процедура помаже да многи избегну операцију.

„Отпочела је важна сарадња између болница у Напуљу и Београду. Урадили смо прву процедуру. Пацијент је током интервенције на скенеру, снимамо кичму пре процедуре, како бисмо на право место убацили кисеоник“, каже проф. др Марио Муто, неурорадиолог из болнице Кардарели у Напуљу.

Прма његовим речима, интервенција је веома безбедна и све се прати на радиолошком снимку.

„Озон има многобројне предности, одличан је антисептик пре свега, делује против бола, помаже у регенерацији диска“, истиче др Муто.

Начелница Центра за радиологију и магнетну резонанцу КЦС Ружица Максимовић рекла је да се након прве интервенције 85 одсто пацијената осећа боље и нема потребу за додатним третманом. 

Дарко је, после интервенције и разговора за РТС, отишао кући, контролу има за месец дана.

Убудуће ту процедуру моћи ће да користе сви за које лекари процене да може да им помогне.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара